Slovacia are cea mai bună echipă de floretă fete cadeţi

Cea de-a doua zi a turneului de scrimă de la Satu Mare, a adus faţă în faţă 12 echipe din cinci ţări. Fetele s-au întrecut astăzi, pentru a-şi măsura forţele şi măiestria şi pe echipe după ce ieri s-au luptat la individual într-un maraton sportiv de excepţie. Astăzi competiţia a fost mult mai scurtă având în vedere că din cele 11 ţări participante ieri la concursul individual şase nu s-au aşezat la startul întrecerii de astăzi.

România, Ucraina, Belarus, Slovacia şi Austria sunt ţările care au luptat astăzi pentru întâietatea pe echipe. Una dintre cele şase echipe româneşti care luat startul azi dimineaţă a avut şanse reale să urce pe podium. Însă nu a fost să fie! Cele patru bucureştence: Alina Constantin, Corina Damaschin, Karina Olaru şi Anastasia Turcan au fost învinse de fetele din Belarus care şi-au adjudecat astfel ultima treaptă a podiumului respectiv media de bronz pe echipe.

O finală de zile mari

Finala nu a fost nici ea lipsită de emoţii. Pentru medalia de aur au intrat în luptă Ucraina şi Slovacia. Deşi aveau victoria în mână ucrainencele au pierdut câteva tuşe importante simţind din plin presiunea acerbă a slovacilor care se apropiau din secundă în secundă. Ultima repriză a finalei a făcut să urce tensiunea atât a antrenorilor cât şi sportivelor care urmăreau evoluţia de pe teren a conaţionalelor lor cu sufletul la gură. Ultimul minut a dus la răsturnarea rezultatului. Ucrainencele, conducând detaşat, poate au crezut prea mult în victoria lor, ceea ce le-a făcut pe adeversarele lor să atace din ce în ce mai curajos până ce au reuşit să reducă semnificativ diferenţa. Iată jurnalul ultimului minut în ceea ce priveşte scorul celor două finaliste Ucraina şi Slovacia.

Cu 55 de secunde înainte de finalul regulamentar de joc ucrainencele conduceau la un scor de 41 la 39 pentru ca în câteva secunde să crească diferenţa la trei tuşe: 42 la 39. Însă nici slovacele nu s-au culcat pe o ureche şi au luptat până în ultimele secunde crezând în steaua lor norocoasă. Cu 29 de secunde înainte de final scorul era de 42 la 40 pentru ca peste doar 7 secunde scrimera din Slovacia să reducă diferenţa doar la o tuşă: 42 la 41. Tensiunea a crescut din nou când ucraineanca a marcat cu doar 16 secunde înainte de final mărind diferenţa la două tuşe. Riposta slovacei a venit în doar două secunde readucând speranţa în ochii antrenorilor şi echipei. Egalarea s-a prăvălit ca o stâncă asupra ucrainenilor. Cu 8 secunde înainte de final Slovacia a egalat aducând scorul la 43-43.

Prelungiri cu „Moartea subită”

Au urmat prelungirile. Conştiente că o singură greşeală le poate costa cea mai înaltă treaptă a podiumului fetele s-au temut să atace “citind” din ochi mişcările adversarei. Atacul a venit în secunda 16 a prelungirilor care, a adus victoria slovacilor. “Tuşa de aur”, cum este numită de specialişti, a urcat Slovacia pe cea mai înaltă treaptă a podiumului după o finală plină de tensiune dar gustată din plin de spectatori şi sportivii care au aplaudat din plin cele două echipe finaliste.

Imnul Slovaciei intonat în sala de sport

A urmat apoi festivitatea de premiere care a readus zâmbetele pe feţele fetelor. Medaliile, premiile şi, nelipsitele buchete de flori au fost înmânate de prof. Ionel Dumitru Păcurariu, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Satu Mare şi viceprimarul Sătmarului, Kereskényi Gábor. Echipa CS Satu Mare, formată din: Löchli Evelyn, Magyar Petra şi Varga Annett, au terminat competiţia de astăzi pe locul IX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.