Medicii de familie din Satu Mare nu vor semna contractul cu CJAS


Medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi că vor contesta în instanţă actele normative emise de autorităţi care, în opinia lor, încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor. Sâmbătă, la Bucureşti, cu prilejul adunării generale a Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicină de Familie, preşedintele Doina Mihăilă a declarat că acest contract va aduce la faliment, pentru că nu permtie întreţinerea cabinetelor şi va afecta atât serviciile medicale şi tratamentele oferite pacienţilor.

Nemulţumirile medicilor

Potrivit celor declarate de Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Satu Mare, medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de măsura de impunere a asigurării serviciilor de permanenţă. Medicii de familie consideră că Ministerul Sănătăţii îi obligă să muncească fără ca Guvernul să asigure o finanţare decentă pentru plata utilităţilor, a personalului şi a materialelor sanitare. În comunicatul de presă redactat după şedinţa de sâmbătă sunt menţionate şi alte motive pentru care medicii de familie sătmăreni, la fel şi colegii lor din toată ţara, vor refuza semnarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dacă până în 31 martie a.c., când expiră contractul în vigoare, nu vor fi acceptate, prin negociere doleanţele medicilor de familie. Este vorba despre degradarea progresivă a situaţiei medicinii de familie în România, dar şi a sistemului medical în general, care au atins cote alarmante. Considerată baza piramidei oricărui sistem medical normal structurat, medicina de familie este astăzi minimalizată, se încearcă deprofesionalizarea medicilor, umilirea şi învinovăţirea lor ca metodă de mascare a incapacităţii decidenţilor din sănătate. Totodată, asistenţa primară cunoaşte astăzi în România nivelul cel mai scăzut de finanţare şi scăderea cea mai agresivă a veniturilor din sistem, în comparaţie cu a altor specialităţi, de altfel şi ele grav subfinanţate.

Decizii şi măsuri
În aceste condiţii, medicii de familie consideră că au ajuns la capătul răbdării şi că nu mai au ce pierde, deoarece refuză să fie părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor sub titlul de „reformă”. În consecinţă, adunate în şedinţă comună, Senatul SNMF şi Adunarea Generală a FNPMF au decis un set de măsuri pe care Comisia de MF a CMR il susţine de asemenea. Astfel, a fost decisă acţionarea în justiţie a tuturor actelor normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor, precum şi sesizarea Uniunii Europene privind gravele încălcări ale directivelor europene. De asemenea, organismele de control abilitate sunt solicitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor, iar premierului României i se solicită să intervină pentru a rezolva modul haotic în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate. Este solicitat, totodată, sprijinului pacienţilor, prin informarea lor directă şi strângerea de semnături privind nemulţumirea lor asupra lipsei de transparenţă a modului în care banii lor sunt gestionaţi de către MS şi CNAS. În comunicat se atrage atenţia şi asupra faptului că majoritatea medicilor de familie au depus deja cereri de obţinere a certificatelor de conformitate şi facilitarea emigrării masive a acestora către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal, şi că, împreună cu colegii de alte specialităţi se vor opune încercărilor patetice ale Ministerului Sănătăţii de a induce o sciziune între specialităţi, cu menţiunea că medicii, indiferent de specializare, nu pot fi separaţi şi cu atât mai puţin manipulaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.