Concurs internaţional de scrimă la Satu Mare

Emoţii, stres, nervi întinşi până la maxim, dar şi zâmbete care au venit să destindă parcă atmosfera prea încărcată de febra competiţiei. Cea de-a II-a ediţie a Campionatului Internaţional de Floretă fete cadeţi “Cupa Satu Mare”, a adus în oraşul de pe Someş, nu mai puţin de 58 de sportive din 11 ţări.

România este reprezentată de Clubul Sportiv Satu Mare, SC Olimpia Bucureşti, CSA Steaua Bucureşti, CSS Triumf şi scrimerele de la Petrolul Ploieşti. În total 19 fete. Competiţia de astăzi s-a axat pe întrecerile individuale, urmând ca mâine, scrimerele prezente la “Cupa Satu Mare” să-şi încerce forţele şi pe echipe.

Pe lângă românce, la competiţia de astăzi au mai fost prezente şi sportive din: Serbia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Cehia, Belarus, Slovacia, Ungaria, Israel şi SUA. Competiţia a început într-un cadru mai relaxat, având în vedere miza mult mai mică la primele ore ale dimineţii. Mai apoi, oboseala, stresul, concentrarea exagerată pentru a mai “fura” câte o tuşă de la adversare, a încins spiritele. Totul a decurs însă în limitele sportivităţii.

Din cele 58 de scrimere care s-au aşezat azi dimineaţă la “startul” întreceri, în câteva ore, nu au rămas decât 46, iar apoi peste un răstimp de o oră şi jumătate de nervi, transpiraţii dar şi rugăciuni spuse pe ascuns, mai rămăseseră în concurs 32 de sportive.

A început „jocul” nervilor

Miza a început să se arate la orizont, astfel că, şi nervii au rezistat mult mai greu presiunii. Tinerele însă au făcut faţă cât se poate de bine stresului. Antrenorii, care poate erau mult mai presaţi decât concurentele din teren, le mai îndemnau cu câte o vorbă. Iar apoi, în pauze, veneau cu explicaţii suplimentare. După o competiţie acerbă, două românce, Alina Constantin şi Mălina Călugăreanu, şi-au asigurat locurile printre cele opt finaliste. Însă, soarta le-a jucat feste, deoarece, semifinalele le-au adus faţă în faţă. Şi, cum steresul era tot mai mare, şi greşelile veneau cu o iuţeală ameţitoare. Până la urmă, Mălina Călugăreanu a avut şansa să concurenze în finală având-o ca adversară pe Klaudia Zupko din Ungaria.

Maratonul sportiv s-a încheiat după mai bine de zece ore, care au epuizat pur şi simplu fetele. După o finală destul de acerb discutată, titlul de campioană la individual a fost câştigat de către unguroaica Klaudia Zupko,  argintul revenindu-i sportivei de la Steaua Bucureşti, Mălina Călugăreanu.

„Cununiţa” pe „scena” Liceului Sportiv

Competiţia de astăzi a avut totuşi, şi câteva momente de destindere. Pentru a liniştii întrucâtva spiritele şi, a aduce niscaiva voie bună în sala de sport, pe „scenă” a urcat şi Ansamblul Folcloric „Cununiţa” din Satu Mare, spre marea bucurie nu numai a celor de acasă, din România, ci şi a străinilor.

Medalii şi pentru organizatori

Nici organizatorii competiţiei de scrimă „Cupa Satu Mare” nu au fost uitaţi. Pentru a recunoaşte într-un fel efortul depus de către Consiliul Local (CL) Satu Mare, Clubul Sportiv sătmărean, Liceul Sportiv, gazda evenimentului, Asociaţia „FENCING” Satu Mare, Primăria Municipiului şi, nu în ultimul rând, Federaţia Română de Scrimă, reprezentantul acestei ultime instituţii, Octavian Zidaru, a decernat, organizatorilor sătmăreni câte o medalie. Prezent la întrecerile de astăzi, edilul-şef al Sătmarului, Iuliu Ilyés, a fost distins şi el cu o medalie. „Sper ca acest campionat să nu se oprească aici. Noi, sătmărenii, avem o mare tradiţie în acest sport, aşa că ne-am dorii, şi pe viitor, să organizăm acest concurs la noi în municipiu”, a precizat primarul Sătmarului.

Trăiască campionii!

Puţin după ora 19.00, a apărut şi podiumul, semn că, competiţia individuală de astăzi, se apropia de sfârşit. Cele opt finaliste şi-au aşteptat rândul pentru a fi chemate în faţa organizatorilor, pentru a-şi primi bine meritatele premii. Medaliile dar şi buchetele de flori au fost înmânate de Octavian Zidaru de la Federaţia Română de Scrimă şi, de primarul Sătmarului, Iuliu Ilyés. Potrivit evoluţiei de astăzi, locul III şi, medalia de bronz, i-a revenit Belarusiei. Argintul a ajuns în mâinile Mălinei Călugăreanu, iar cea mai bună scrimeră a zilei, şi câştigătoarea Concursului Internaţional „Cupa Satu Mare” s-a dovedit a fi sportiva din Ungaria, Klaudia Zupko.

Competiţia continuă mâine, cu concursul pe echipe. Startul întrecerii se va da la ora 09.00, iar finala este programată de ora 15.00. Vom reveni mâine cu detalii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.