Interes scăzut pentru “Ziua lui Darwin” la Satu Mare

Deşi aflată la cea de-a III-a ediţie, “Ziua lui Darwin” se pare că nu a reuşit să mobilizeze prea multă lume. Pornit la drum cu scopul de a sensibiliza lumea faţă de realizările ştiinţei şi, importanţa acestuia pentru omenire, interesul stârnit a fost prea mic, comparativ cu ceea ce şi-ar fi dorit organizatorii. Oficialităţile, spre exemplu, au lipsit cu desăvârşire din sala de conferinţe. Reprezentanţii ONG-urilor de mediu, aşişderea. Instituţia care are în sarcină ocrotirea mediului înconjurător, nu a trimis nici un “sol” la conferinţa organizată cu ocazia zilei de naştere a marelui om de ştiinţă, Charles Darwin. În faţa cui şi-au prezentat lucrările invitaţii la “Ziua lui Darwin”? În faţa unei săli, pline ochi de elevi. Şi totuşi, vorbim despre o zi care, se sărbătoreşte pe tot mapamondul, „The Darwin Day”!

Sala era plină mai mult de liceeni, a căror interes era uşor de intuit după şuşotelile şi chicotelile care nu aveau cum să nu deranjeze conferenţiarii sesiunii ştiinţifice. Adunaţi poate la repezeală de profesorii unor licee din oraş, învăţăceii s-au văzut într-un fel câştigaţi şi, nu pentru că aveau posibilitatea de a asculta câteva prezentări ci, mai mult, pentru că aşa scapă de orele de curs. Oricum, fără ei sala de conferinţe de la Muzeul Judeţean Satu Mare rămânea goală. Poate, ici, colo, câte un grupuleţ de profesori pensionari şi, o mână de ziarişti, erau singurii auditori.

Conferinţa a fost deschisă de Vizauer T. Csaba care, a venit să prezinte o lucrare despre legătura dintre etică şi mediul înconjurător: “Izvoarele eticii de mediu: istoricul relaţiei om-natură”. Apoi, din partea Societăţii Ornitologice Române din Cluj Napoca, la lucrările sesiunii de astăzi dedicată lui Darwin, a fost prezent şi Alexandru Stermin. În holul de la etajul II al Muzeului Judeţean cei prezent au putut viziona o expoziţie în imagini despre viaţa lui Darwin, cel care a pus bazele Teoriei evoluţioniste, dând o altă turnură ştiinţei. Lucrarea sa capitală “Originea speciilor” a schimbat radical gândirea naturaliştilor începând cu mijlocul veacului al XIX-lea.

Mai trebuie spus că, evenimentul ştiinţific de astăzi a fost organizat de Muzeul Judeţean Satu Mare, Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare şi Asociaţia E-Consult.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.