Ceartă pe Şcoala 13


Înfiinţată de la începutul lunii februarie, Poliţia Locală Satu Mare îşi are sediul la parterul unui bloc din cartierul Micro 16, unde până acum şi-a desfăşurat activitatea Poliţia Comunitară. Înainte de înfiinţarea Poliţiei Locale, referindu-se la sediul unde îşi va desfăşura activitatea această instituţie, primarul Iuliu Ilyes dădea ca sigur imobilul fostei Şcoli Generale nr.13, situat pe strada Botizului. Întrucât activitatea acestei şcoli a încetat anul trecut, odată cu reorganizarea instituţiilor de învăţământ, iar imobilul se află în proprietatea publică a municipiului Satu Mare, în mod absolut justificat, edilul şef a considerat că acesta ar putea fi noul sediu al Poliţiei Locale. Însă, demersul este departe de-a putea fi pus în aplicare, deoarece Mariana Popa, şefa Inspectoratul Şcolar Judeţean, se pune de-a curmezişul, refuzând schimbarea profilului de activitate. Totodată, Mariana Popa intenţionează să mute Liceul de Artă “Aurel Popp” sau Liceul “Kolcsey Ferenc” în fosta Şcoală Generală nr.13.

Un refuz susţinut cu încăpăţânare

Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare nu are niciun drept asupra imobilului, care este un bun public al municipiului, inspectorul şcolar general Mariana Popa consideră inoportună schimbarea destinaţiei de unitate de învăţământ a fostei Şcoli Generale nr.13. În consecinţă, Primăria Satu Mare a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei, prin care este informată cu privire la neacordarea avizului privind schimbarea destinaţiei fostei şcoli. Mariana Popa se justifică: “Am refuzat propunerea Primăriei, respectiv Consiliului Local de-a da acceptul privind mutarea în acel imobil a sediului Poliţiei Locale, deoarece Inspectoratul Şcolar doreşte să folosească în continuare acea clădire ca spaţiu de învăţământ”. Inspectorul şcolar general mai susţine că a înaintat Consiliului Local Satu Mare două variante privind mutarea în imobilul de pe strada Botizului a unora dintre liceele pentru care Primăria plăteşte chirie. Deşi nu a menţionat nicio denumire, se ştie că intenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean este de a muta în locul fostei Şcoli Generale nr.13, fie a Liceului de Artă “Aurel Popp”, fie a Liceului “Kolcsey Ferenc”.

Consiliul Local are prioritate

Blocat în demersul de-a asigura un sediu adecvat Poliţiei Locale, în condiţiile în care imobilul disputat se află în proprietatea municipiului Satu Mare, primarul Iuliu Ilyes este decis să meargă personal la ministrul Educaţiei pentru a-i expune datele problemei. “Fireşte că Ministerul Educaţiei n-a acordat avizul solicitat de Primărie în vederea schimbării destinaţiei imobilului, atâta vreme cât, în mod absurd, pentru asta este nevoie de aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean! Vom înainta o nouă solicitare către Ministerul Educaţiei, după care, dacă răspunsul va fi acelaşi, voi merge personal la ministru, pentru a-i arăta că o femeie încăpăţânată dă peste cap comunitatea locală şi împiedică desfăşurarea activităţii unei instituţii pe care am fost obligaţi s-o înfiinţăm” – a declarat Iuliu Ilyes. Edilul şef a mai afirmat că, întrucât nu există alternative convenabile pentru sediul Poliţiei Locale, iar cele două licee nu pot să fie mutate la perferia oraşului, preferă să achite în continuare chirie pentru cele două şcoli. “Ce se întâmplă dacă peste două-trei luni sunt întrebat de către reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor de ce nu am asigurat sediu şi spaţiu corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii Poliţiei Locale? – s-a întrebat retoric edilul şef.

O clădire care se degradează vizibil
Disputa absurdă pe marginea fostei Şcoli Generale nr.13 implică şi alte aspecte negative. Primarul atrage atenţia atât asupra faptului că banii pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ din Satu Mare sunt alocaţi de Primărie, cât şi în ceea ce priveşte situaţia imobilului. “Nu putem plăti oameni să asigure paza, şi nici nu putem aloca bani pentru conservarea imobilului, care a început deja să se degradeze. Pe de altă parte, nu pot să fac abstracţie de faptul că în Satu Mare a fost înfiinţată o instituţie nouă, Poliţia Locală, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii” – a afirmat Ilyes.

Un Comentariu la "Ceartă pe Şcoala 13"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.