Lecţie de democraţie la Colegiul „Mihai Eminescu”

De ce sunt importante alegerile? De ce trebuie ca fiecare dintre noi, să meargă la vot? Ce pierdem dacă nu votăm? Sunt doar câteva dintre întrebările la care reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au încercat să răspundă în faţa unei săli arhipline de elevi. Întâlnirea cu viitorii alegătorii, a avut loc astăzi, de la ora 12.00, în Sala festivă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare.

“Dorim să sensibilizăm tinerii, adolescenţii, asupra importanţei alegerilor. Pentru ei sună interesant, deoarece nu au avut de-a face până în prezent cu alegerile şi nici cu exprimarea în mod democratic a unei opinii sau alteia, legată de politică”, spune directorul Regiunii de Nord-Vest al AEP, Oana Istrate.

Prezent la întâlnirea cu elevii, edilul-şef al Sătmarului, Iuliu Ilyés s-a lansat într-un scurt periplu istoric al sistemelor democratice, oprindu-se mai mult asupra celei din SUA, cu care, a avut contact în urmă cu 15-16 ani. “Orice ţară democratică uzează de alegeri. Întrebarea este însă: de ce? În zona noastră avem o moştenire care ne îndeamnă să înţegem mai greu utilitatea acestui lucru. În urmă cu 15-16 ani am fost în SUA unde, am înţeles importanţa sistemului democratic şi al participării la vot. Sigur, democraţia noastră este departe de cea de peste ocean. Noi, de 200 de ani am avut regimuri care, nu prea au fost democratice. Noi am preluat modelele democratice a altor state”, spune primarul Iuliu Ilyés.
Pentru a găsi un limbaj cât mai apropiat de cel al elevilor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, a apelat la o explicaţie cât se poate de originală. “Pe cine să pui ştampila în cabina de vot?” decurge după aceaşi logică ca şi în alegerea unui prieten. “Cum îţi alegi un prieten? Poate aveţi pasiuni comune. Vă plac aceleaşi lucruri. Aveţi un limbaj comun. Ei, acelaşi lucru este şi în politică. De ce alegi un anumit candidat în defavoarea celuilalt? Pentru că simţi că ai ceva în comun cu el. Gândeşte la fel ca tine. Vrea să rezolve problemele cu care te confrunţi chiar şi tu, ca tânăr”, explică Adrian Ştef.

Pentru a fi cât mai aproape de tineri, AEP şi-a făcut chiar şi un site. www.primulvot.ro este un portal de dezbateri şi informaţii cu caracter politico-electoral, destinat în special tinerilor alegători care votează pentru prima dată. De asemenea, portalul se doreşte a fi şi un forum de discuţie a unor teme cu participarea directă a tinerilor.

Ce înţeleg elevii, viitorii alegători şi, de ce nu, viitorii aleşi din tot acest “tacâm” democratic? Greu de precizat. Pe lângă chicotelile, râsetele şi şuşotelile inevitabile sălilor de clasă, poate sunt câţiva care i-au în serios importanţa votului pentru sistemul democratic românesc. Oana Istrate, apreciază interesul elevilor, poate prea generos, cu un procent de 90-95%. Mai mult decât atât, spune că viitorii alegători se vor prezenta la urne într-un asemenea procent. Greu de crezut, însă, viitorul ne poate juca feste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.