Bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2011, a fost aprobat


Într-o şedinţă care a durat aproximativ zece minute, consilierii locali au votat astăzi bugetul municipiuluii Satu Mare pe anul 2011. Pentru că înregistrarea şedinţei este transmisă integral pe posturile locale de televiziune, primarul Iuliu Ilyes a menţionat că, deşi bugetul a fost votat foarte repede, timpul alocat analizării proiectelor de hotărâre aprobate astăzi a fost lung, astfel că populaţia nu are motive să-i bănuiască de superficialitate pe consilieri. După încheierea şedinţei, edilul şef s-a referit la situaţia tensionată din Primărie determinată de nemulţumirile angajaţilor care s-au trezit că iau lefuri mult mai mici decât chiar conducătorii auto de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale.

Un buget de zece minute

Cele patru proiecte de hotărâre aprobate astăzi de către consilieri, toate având ca obiect bugetul municipiului pentru anul 2011, au fost cu referire la bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului – în valoare totală de 184.507.916 lei, din care 166.560.041 lei la secţiunea de funcţionare, iar 17.947.875 lei la secţiunea de dezvoltare – bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiilor finanţate integral din venituri proprii – în valoare totală de 13.492.559 lei, din care 12.301.559 lei la secţiunea de funcţionare, iar 1.191.000 lei la secţiunea de dezvoltare – bugetul de venituri şi cheltuieli finanţate integral sau parţial din venituri proprii – în valoare totală de 9.406.267 lei, din care 9.218.267 lei la secţiunea de funcţionare, iar 188.000 lei la secţiunea de dezvoltare, respectiv bugetul general consolidat – cifrat la 204.280.475 lei, sumă rezultată din cumularea bugetelor menţionate, la care se adaugă bugetul împrumuturilor interne – 854.000 lei – şi a celor externe – 3.846.000 lei.

Supărări în Primărie

La încheierea şedinţei, răspunzând întrebării adresate de consiliera PSD Eugenia Ardelean, cu privire la nemulţumirile existente în rândul angajaţilor Primăriei din cauza salariilor foarte mari, în unele cazuri, şi extrem de mici, la polul opus, primarul a oferit explicaţii, la fel ca în conferinţa de presă de miercuri. Ilyes a arătat că, absolut justificate, nemulţumirile angajaţilor sunt determinate exclusiv de degringolada generată de noul sistem de retribuire a bugetarilor. În condiţiile în care, după ce a apărut legea salarizării unice, a apărut şi legea privind acordarea salariilor în anul 2011. În felul acesta s-au creat anomalii în sistemul de salarizare, care permit, de exemplu, ca salariul unui şofer de Direcţia de Impozite şi Taxe Locale să ajungă la peste 3.000 lei, în timp ce salariul primarului nu depăşeşte 2.600 lei.De altfel, Iuliu Ilyes a subliniat miercuri că salariile a cel puţin un sfert dintre angajaţii DITL, precum şi cele ale directorilor de instituţii subordonate Primăriei, sunt mult mai mari decât ale primarului şi viceprimarilor.

4 Comentarii la "Bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2011, a fost aprobat"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.