Din centrul de plasament, într-un salon de lux din Londra

Stigmatizaţi de neşansa de-a fi abandonaţi de familii mult prea sărace pentru a le putea oferi condiţii de trai civilizate, ori de părinţi pentru care venirea pe lume a unui copil reprezintă doar un accident generat de inconştienţă, cei mai mulţi dintre tinerii care ies din sistemul social de ocrotire se pierd derutaţi într-o societate nepregătită să-i sprijine şi să-i accepte. Unii dintre aceştia, deşi încearcă fără succes să se angajeze, nu abandonează dorinţa de-a obţine în cele din urmă un loc de muncă. Alţii, precum binecunoscuta gaşcă a lui Iovan, perseverează jalnic în perindările prin birourile tuturor şefilor din administraţia locală, cu reclamaţii şi pâre despre cei care s-au săturat să le ofere sprijin fără să constate unele rezultate. O altă categorie a celor ieşiţi din sistemul de ocrotire socială, alcătuită din păcate din prea puţini foşti asistaţi, este cea a tinerilor care au şansa să se afirme. Lep Iozsef Tibor, de 22 ani, este unul dintre aceştia. Provenit dintr-o familie de sătmăreni în care mama a decedat tânără, iar tatăl şi-a refăcut viaţa în Ungaria, Tibor a crescut în Centrul de Plasament “Floarea de Colţ” din Halmeu, iar de la 1 februarie a.c., lucrează într-un salon de coafură de lux din capitala Marii Britanii. Despre Lep Iozsef Tibor ne-a vorbit Marcela Pop, directorul interimar al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, din dorinţa de-a sublinia faptul că, deşi mai rar, şansa le surâde şi unora dintre tintre tinerii crescuţi la casele de copii.
Crescut la “Floarea de Colţ” din Halmeu
Născut în 14 septembrie 1988, Lep Iozsef Tibor provine dintr-o familie de sătmăreni în care mama a decedat înainte de-a apuca să-şi vadă mari cei trei copii. Tatăl s-a recăsătorit şi a plecat în Ungaria, astfel că Tibor şi cele două surori mai mari au ajuns în Centrul de Plasament “Floarea de Colţ” din Halmeu. Acesta a fost mediul în care Tibor a urmat şcoala primară şi gimnaziul. După absolvire, a urmat cursurile Colegiului “Eliza Zamfirescu” din Satu Mare, iar apoi, ambiţios fiind, a devenit student al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul filialei sătmărene a Universităţii “Vasile Goldiş”.
Rampa de lansare – un curs de calificare în meseria de coafor
Potrivit celor declarate de directoarea Marcela Pop, în anul 2008, după ce s-a lăsat convins fără prea multă tragere de inimă, Tibor a participat alături de alţi 28 de tineri din sistemul de ocrotire socială la un curs de calificare în meseria de coafor. Cu o durată de şase luni, cursul s-a desfăşurat pe plan local, în cadrul unui proiect derulat de SC Beauty Inter SRL în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare. Atât pe durata cursului, cât şi după aceea, Tibor a participat, ca şi hair stylist în devenire, la numeroase evenimentea, concursuri şi acţiuni organizate pe plan local şi naţional. Fără să bănuiască măcar, pentru Tibor, unul dintre aceste evenimente a reprezentat şansa la care speră chiar şi hair styliştii cu vechime şi consacraţi, de-a se putea afirma în străinătate.
De la 1 februarie, într-un salon de lux din capitala Marii Britanii
Unul dintre concursurile de hair style organizate pe plan naţional, a reprezentat pentru Tibor şansa de-aşi pune din nou în evidenţă măiestria. Se pare că experienţa dobândită, dar şi pasiunea pentru ceea ce face, n-au scăpat ochiului de profesionist al unui român stabilit de mulţi ani în Marea Britanie, deţinător al unui luxos salon de hair style din Londra. Convins că nu va da greş, românul i-a propus lui Tibor o colaborare mai mult decât avantajoasă şi tentantă, concretizată în parafarea unui contract de lungă durată, cu acte în regulă. La începutul lunii februarie, Tibor a plecat la Londra, iar de atunci lucrează în salonul românului. Marcela Pop afirmă că înainte de plecare, Tibor şi-a îngheţat anul universitar la facultate, cu gândul că va reveni la Satu Mare. “Probabil ca şansele să se reîntoarcă aici sunt destul de mici, deoarece, aflat în capitala Marii Britanii, Tibor este mai aproape şi de cele două surori, ambele stabilite în Belgia. Însă, oricare ar fi decizia lui, suntem mândri de el, ne bucurăm pentru şansa lui, şi ştim că a meritat tot ceea ce a obţinut” – a mai declarat Marcela Pop.
Mai mult de 230 de copii instituţionalizaţi
În centrele de plasament din Halmeu şi Hurezu, în centrele maternal, de criză, de tranzit şi cel ce funcţionează în regim de urgenţă, precum şi în cele 16 case de tip familial, toate coordonate de Direcţia Generală de asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, se află instituţionalizaţi în prezent 235 de copii. Pe lângă aceştia, alţi 433 de copii sunt îngrijiţi de asistenţii maternali. Nu ştim dacă numărul acestora este mare sau mic în comparaţie cu alte judeţe. Ştim doar că, deoarece norocul nu creşte liber pe marginea drumului, iar societatea în care trăim este dominată de ipocrizie şi nepăsare, prea puţini dintre aceştia, oricât de talentaţi ar fi, vor avea şansa să se afirme asemeni lui Tibor.

2 Comentarii la "Din centrul de plasament, într-un salon de lux din Londra"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.