Încă un proiect ultra-teoretizat

Cum obţinerea, dar mai mult decât atât, păstrarea unui loc de muncă ne provoacă, nu odată, nopţi albe, un grup de oameni s-au gândit să ofere o şansă celor în căutarea unei slujbe. E adevărat că proiectul, are o alură mai mult teoretică, dacă luăm în considerare cursurile de consiliere şi dezvoltarea personală pe care şi le propun iniţiatorii. Câţi din cele 900 de persoane „informate şi conştientizate cu privire la piaţa muncii” sau, câţi din cele 600 de persoane care „vor beneficia de programe de consiliere şi orientare în carieră” vor reuşii să iasă din marasmul „şomeriei”? Greu de spus. Dar, nu e bine să ne grăbim de a trage concluzii.

Proiectul la care s-au gândit iniţiatorii, a fost lansat astăzi la Centrul de Formare Profesională de pe B-dul Vasile Lucaciu nr.8, în prezenţa a numeroşi invitaţi.

Beneficiarul proiectului, intitulat sugestiv “Resurse umane calificate, locuri de muncă ocupate” (sintagmă cu care nu putem să nu fim de acord), este Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, iar partenerii acestuia sunt SLI Bihor şi Satu Mare. Obiectivul asumat de către iniţiatori este înlesnirea accesului la educaţie a persoanelor din judeţele: Maramureş, Bihor şi Satu Mare, prin cursuri de consiliere a carierei coroborat cu frecventarea unor cursuri de formare.

“Formarea profesională este extem de importantă. Deja şi la noi, începe să se pună bazele pe pregătirea continuă a angajaţilor. Proiectul are însă şi o altă latură. Încercăm să identificăm acele domenii care ar avea potenţial de dezvoltare în cele trei judeţe. Ne-am gândit, spre exemplu, la turism. E adevărat că, există diferenţe între cele trei judeţe, în acest sens. Dacă Maramureşul are un potenţial turistic de netăgăduit, Satu Mare este mai în urmă. Am dat doar un exemplu. Pe viitor trebuie să identificăm şi alte domenii”, spune managerul de proiect, Alina Perşa.

Proiectul ţinteşte în principal şomerii, persoanele în căutarea unui loc de muncă dar, şi şomerii de lungă durată care, ar muncii cu dragă inimă. Iniţiatorii şi-au propus şi câteva bareme. Astfel, până la sfârşitul proiectului, 300 de persoane vor beneficia de serviciile de consiliere, dezvoltare personală, dar şi de cursuri de barman, chelner, bucătar şi lucrător în pensiuni turistice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.