Proiecte mari cu … bani puţini

Criza economică a rărit şi rândurile angajaţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare. Dacă iniţial instituţia a avut un număr de 51 de angajaţi, guvernanţii au hotărât să reducă cu opt posturi organigrama APM Satu Mare. Anunţul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul instituţiei sătmărene.

Potrivit directorului executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Békéssy, instituţia a rămas fără şoferi. “Astfel că, fiecare din noi am dat un test psihologic pentru a putea conduce maşinile instituţiei”, explică şefa APM. Hotărârea de Guvern (HG) 918/2010 a prevăzut comasarea unor compartimente şi birouri din cadrul instituţiei, ceea ce a dus, în final, la disponibilizarea celor opt angajaţi, ce reprezintă aproximativ 15% din personalul instituţiei sătmărene.

Lipsa de bani loveşte însă şi în pregătirea continuă a angajaţilor. “Avem acces limitat la Internet dar şi bani puţini pentru perfecţionări profesionale, ceea ce impune necesitatea unei biblioteci dotate cu cărţi de specialitate. Oricum, nu am avut întotdeauna Internet. Ne vom pregăti ca pe vremuri”, vine cu precizări directorul executiv al instituţiei.

În altă ordine de idei, pentru a antrena populaţia în cunoaşterea problemelor de mediu, dar şi pentru a-i sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa naturii care îi înconjoară, conducerea APM Satu Mare s-a gândit să organizeze, înccepând cu luna martie, întâlniri cu cetăţenii, în special cu cei de la oraşe, la sediile primăriilor. Mai mult decât atât, se are în vedere amplasarea a 20 de urne în care cetăţenii vor avea posibilitatea de a-şi depune în scris observaţiile, nemulţumirile, precum şi sugestiile cu privire la protecţia mediului.

Totodată, în cadrul APM Satu Mare se are în vedere înfiinţarea unei echipe de specialişti în accesarea fondurilor europene în vederea implementării de proiecte pe mediu.
Cu toate că bugetul s-a cam subţiat în ultimul an, APM Satu Mare încearcă să ducă la bun sfârşit proiectele iniţate în parte cu alte ONG-uri din judeţ sau, cu instituţiile similare de peste graniţă. Astfel, se are în vedere un management cât mai bine pus la punct în ceea ce priveşte ariile protejate din judeţ şi, în special, cel de pe cursul inferior al râului Tur.

Proiectul este iniţiat în colaborare cu Societatea Carpatină Ardeleana. De asemenea, se doreşte continuarea, şi în 2011, a proiectului “Casa Verde”. Interesul sătmărenilor faţă de sursele alternative de energie este în creştere, susţine Elisabeta Békéssy, ceea ce impune continuarea proiectului. Anul trecut, s-au depus nu mai puţin de 337 de dosare de finanţare pentru panouri solare, încălzire pe bază de peleţi, etc., din care au fost analizate şi aprobate, până în prezent, 270 de documente.

Însă, APM Satu Mare vine şi cu noi proiecte pentru anul în curs. Crearea unei alternative de transport navigabil în scop de agrement, pe râul Someş, în zona transfrontalieră, de la Cluj Napoca până la localitatea Tokaly din Ungaria, este un alt proiect ce aşteaptă să fie implementat. La realizarea acestui “vis” sunt interesaţi şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj Napoca, Ordinul Arhitecţilor, APM Satu Mare dar şi un ONG din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

Se are în vedere şi implementarea unui proiect de evaluare a stării de calitate a râului Someş în zona transfrontalieră româno-maghiară. Partenerul acestui proiect, de partea maghiară este Inspectoratul pentru Protecţia Mediului Nyiregyháza.

Nici elevii nu sunt uitaţi de către conducereea APM Satu Mare. Şi în acest an, va avea loc concursul de mediu “Viaţă pentru mediu, pentru om. Însă, dacă până anul trecut competiţia s-a desfăşurat în regiunea de nord-vest a ţării, anul acesta se doreşte organizarea unui concurs naţional de mediu. Tema la nivel naţional va fi “Energia verde”, iar cei vizaţi, în primul rând sunt liceenii. Şi cum nimic nu poate rămâne nerăsplătit, câştigătorii vor beneficia de o excursie în Danemarca, la Agenţia Europeană de Mediu din Copenhaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.