Sacrificaţi pe altarul festivalului de la Vii (fotoreportaj)


Nu mai puţin de 23 de porci din tot atâtea localităţi ale judeţului au fost sacrificaţi astăzi la Viile Satu Mare, cu prilejul primei ediţii a unei acţiuni dedicate în exclusivitate acestui obicei specific mai degrabă perioadei premergătoare sărbătorilor de iarnă. Că a fost la o lună şi mai bine după sărbători, nu contează, atâta vreme cât porcii n-au suferit, fiind reduşi la tăcere prin asomare, conform normelor UE, iar apoi au fost tranşaţi după obicei românesc.

Ca atare, şi atmosfera generală a festivalului tăierii porcului, organizat pe terenul de fotbal din Vii, a fost una caracteristică: zeci de persoane roboteau de zor la standurile proprii, pentru ca preparatele tradiţionale precum cârnaţii, toba sau caltaboşii să fie cât mai aspectuoşi şi gustoşi, în aşteptarea verdictului dat de către un juriu în fruntea căruia s-a aflat fostul prefect Rudolf Riedl. Cei ce n-au avut treabă cu prepararea produselorul, s-au îngrijit ca varza toroş sau ciorbele ori gulyasurile la ceaun să fie suficient de apetisante pentru a stimula instantaneu papilele gustative ale oricui, prin gesturi reflexe experimentate ştiinţific de patrupedul lui Pavlov. Din cauza fumului dens, simţurile olfactive au fost afectate şi ele, dar cu toate acestea, cei care au lăcrimat au făcut-o mai degrabă nu de necaz că le-a pierit mirosul, ci din cauza tăriei pălincii ori a aburilor aromaţi care ieşeau din paharele cu vin fiert. Despre muzică ce să mai spunem? Ceardaşurile care au răsunat din difuzoare au avut efect de balsam pe sufletul celor prezenţi, cu atât mai mult cu cât competiţia destinată tăierii porcilor în cadrul unui adevărat festival, a fost organizată de udemeriştii sătmăreni. Care, cu această ocazie au împuşcat mai mulţi iepuri dintr-o dată (deşi sintagma e cam nepotrivită când e vorba despre tăiatul porcilor): i-au mobilizat pe gospodarii din 23 de localităţi sătmărene, care s-au întrecut în hărnicie şi măestrie, au adunat la Viile Satu Mare suficienţi curioşi şi pofticioşi, altminteri simandicoşi, şi l-au făcut să saliveze de plăcere pe însuşi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a sosit la Vii după ora 14:00. Cât despre şefi de-ai noştri, i-am văzut – costumaţi adecvat, ceea ce ne-a plăcut! pe preşedintele Csehi Arpad, subprefectul Pataki Csaba şi managerul Spitalului Judeţean – Adrian Marc, deşi suntem siguri că în mulţime s-au aflat şi alţii, greu de recunoscut din cauza ţinutelor neconvenţionale.

Cine a ieşit câştigător şi câte premii au fost acordate, nu are importanţă. Deoarece, până la urmă au câştigat copiii din centrele de plasament şi vârstnicii din căminele de bătrâni, care, după ce juriul şi participanţii au gustat şi au apreciat, vor beneficia de produsele preparate.

Un Comentariu la "Sacrificaţi pe altarul festivalului de la Vii (fotoreportaj)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.