Şi povestea … continuă


Descoperire arheologică de senzaţie la Carei! Câţiva muncitori au scos astăzi, la lumina zilei câteva arme în timp ce lucrau la renovarea “Hanului de Aur” din Carei. Este vorba despre “săbii, ţevi de puşcă şi alte câteva obiecte ce sunt, cel mai probabil, tot resturi de arme”, explică directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Szőcs Péter.

Titlul articolului nu este nici el unul întâmplător, având în vedere poveştile ce se ascund în spatele unor simple obiecte ce nu odată, pot schimba viziunea specialiştilor asupra unei anumite epoci istorice. Vizibil emoţionat de descoperirea făcută, Szőcs Péter vorbeşte despre momentele în care a coborât în locul indicat de muncitori, şi de minutele care, pentru orice arheolog reprezintă “clipele pentru care merită să practici această meserie”. “A fost ceva fantastic. Ca în filmele cu Indiana Jones. Cobori într-un loc necunoscut, şi nu ştii ce găseşti”, explică istoricul sătmărean.

Munca de restaurare va fi cea care v-a dezvăluii secretele ce se ascund în spatele acestei descoperiri. “În total am găsit 11 piese. Când am fost anunţaţi de muncitori, ne-am dus imediat la faţa locului. Armele au fost găsite sub o scară. Desigur, teoriile sunt destul de multe. Eu cred că aceste arme au fost ascunse, din diverse motive. Am făcut desene, fotografii şi am împachetat obiectele găsite pentru a le aduce într-o stare cât mai bună la muzeu”, spune specialistul sătmărean.

Cu toate că sunt într-o stare avansată de corodare, istoricii îşi pun toate speranţele în restauratorii muzeului care vor încerca să conserve într-o stare cât mai bună aceste piese. Potrivit directorului adjunct al instituţiei, cel mai probabil, armele provin din prima jumătate a veacului al XIX-lea. Şi cum Revoluţia din 1848, îşi are rădăcinile în acea perioadă specialistul nu exclude o oarecare legătură a armelor găsite cu acest eveniment istoric. Cu toate acestea se fereşte să dateze, doare aşa la nimereală armele descopoerite la Carei. Incrustaţiile, modelul armelor dar şi tehnica utilizată la confecţionarea acestora, vor da mult mai multe indicii asupra datării cronologice a pieselor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.