Planuri mari pentru Şcoala de Arte Satu Mare

“Suntem instituţia cu cele mai mari venituri, raportat la numărul de angajaţi”, spune directorul Şcolii de Arte Satu Mare, Mircea Deac. Enunţul ar putea ţine locul unei concluzii la încheierea unui an care, pentru alţii a fost profund marcat de criza economică.

Cu toate acestea, Şcoala de Arte a trecut destul de bine peste anul 2010. Mai mult decât atât, se mândreşte cu o serie de realizări, finanţate în parte de Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare, iar pe de altă parte din bani proveniţi din sponzorizări. La conferinţa de presă care a avut menirea să dezvăluie realizările anului trecut, dar şi obiectivele fixate pentru anul în curs, directorul Mircea Deac a precizat că “anul trecut nu am accesat nici un ban de la Uniunea Europeană (UE). Am primit de la CJ 535.000 lei şi, am reuşit să ne gospodărim destul de bine”. Însă, investiţiile pe care managerul instituţiei le are în vedere pentru anul în curs vor necesita accesarea, în 2011 a unor fonduri europene. “Mai avem nevoie de săli de clasă, de spaţii pentru orele de dans şi de balet. Pentru asta ne trebuie bani. Ne-am gândit la fondurile nerambursabile, oferite de UE, deoarece avem experienţă în acest domeniu deoarece am mai câştigat proiecte europene. Dacă interiorul clădirii este cât de cât pus la punct, acum vrem să ne extindem. Având în vedere faptul că UE nu cere decât o cofinţare de 2% pentru proiectele depuse, cred că şi CJ va fi de acord cu propunerile noastre”, mai spune Mircea Deac.

Însă pentru a-i convinge pe “europeni” că investiţia merită făcută, Şcoala de Arte mai are de trecut un “hop”. Trebuie să facă dovada unui contract de închiriere a clădirii pe cel puţin 15-20 de ani. “Am căzut de acord cu Ordinul Surorilor de Caritate Sfântul Vincenţiu din Satu Mare, în a căror proprietate este clădirea, şi cu Episcopia romano-catolică pentru a încheia un contract de închiriere pe 10 ani. Noi am vrea să mai lungim un pic perioada de închiriere, să avem şanse reale la accesarea fondurilor europene”, explică directorul instituţiei. Potrivit acestuia, cuantumul chiriei va rămâne la acelaşi nivel ca acum 5 ani, când au încheiat pentru prima oară contractul de închiriere, şi anume 5.000 de lei pe lună.

În ceea ce priveşte bucătăria internă a şcolii şi evenimentele culturale la care au luat parte anul trecut, Mircea Deac spune că instituţia, în 2010, şi-a început acivitatea cu 25 de profesori, cinci angajaţi la administrativ şi un număr de 674 de elevi, înscrişi la una din următoarele specialităţi: pian, sintetizator, chitară clasică, chitară electrică, bas, vioară, canto clasic, muzică uşoară, muzică populară, instrumente de suflat, acordeon, arte plastice, artă fotografică, percuţie – tobe, dans sportiv, gimnastică ritmică, balet, actorie limba română şi actorie limba maghiară.

De asemenea, în cursul anului trecut, Şcoala de Arte a organizat o serie de acţiuni împreună cu alte instituţii culturale din judeţ. Profesorii şi elevii au participat la concursuri şi festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale. Dacă e să facem un bilanţ numeric al manifestărilor culturale la care au luat parte învăţăceii Şcolii de Arte anul trecut, trebuie spus că numărul evenimentelor culturale este de 123, dintre care 21 de expoziţii de artă plastică şi fotografică, 67 de spectacole şi recitaluri, 13 spectacole de teatru şi poezie, 19 spectacole de coregrafii şi trei simpozioane. 43 dintre elevii şcolii s-au întors cu premii de la concursurile la care au participat.

Anul 2011 vine cu noi planuri, despre care, Mircea Deac afirmă că sunt întrutotul realizabile. Festivalul concurs de muzică populară „Oţeloaia”, Festivalul concurs regional de chitară clasică şi un concurs de dans sportiv de nivel naţional sunt doar câteva dintre obiectivele propuse pentru acest an de către conducerea instituţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.