“Tăbliţele de la Tărtăria” vor fi expuse la Muzeul Judeţean Satu Mare

E o poveste uluitoare care, s-a născut parcă pentru a răsturna teoriile marilor arheologi ai lumii. Considerată de unii cea mai veche scriere de pe Pământ, iar de alţii ca doar o eroare de datare cronologică, “Tăbliţele de la Tărtăria” au zguduit decenii la rând, lumea ştiinţifică internaţională. După ce s-au perindat prin sălile de expoziţii a marilor muzee ale lumii, faimoasele tăbliţe, alături şi de alte exponate, vor putea fi văzute şi de către sătmăreni la Muzeul Judeţean. Vernisajul expoziţiei “Scrierea Dunăreană în lumina descoperirilor de la Tărtăria şi Turdaş” va avea loc vineri, cu începere de la ora 13.00.

De ce sunt atât de controversate? Descoperitorul acestora, Nicolae Vlassa, susţine, nici mai mult, nici mai puţin că scrierile conţinute pe aceste tăbliţe sunt anterioare cu cel puţin un mileniu, celor similare descoperite la Djemer-Nasr, Kis şi Uruk pe pământul vechiului Sumer. O parte dintre arheologi au căzut de acord că scrierile de pe tăbliţele de la Tărtăria datează de prin anul 5.500 î.Hr. deci, ar fi cu mult mai vechi decât oricare altă scriere descoperită până atunci. Mai trebuie spus că, cele trei tăbliţe de lut au fost descoperite la Tărtăria în anul 1961.

La scurt timp după ce au văzut lumina zilei au zguduit lumea ştiinţifică. Chiar dacă unii specialişti “ţineau cu dinţii” de “acordarea” Sumerului, a primatului în ale scrisului, o parte din arheologi consideră că scrisul, “s-a născut” la Tărtăria. Cine are dreptate? Cei interesaţi nu au decât să treacă vineri, pragul Muzeului Judeţean şi a studia cele trei exponate care au avut menirea să zguduie lumea. La vernisaj va fi prezent şi profesorul clujean, Gheorghe Lazarovici, unul dintre somităţile “neoliticului românesc”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.