Legislaţia muncii, pe înţelesul elevilor

Pentru a veni în sprijinul tinerilor, specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, au înclinat să de-a curs iniţiativei conducerii Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Satu Mare de a organiza întâlniri cu liceeni. Scopul acestor „şuete” a fost de a conştientiza adolescenţii asupra drepturilor angajaţilor dar şi o cunoaştere cât mai bună a legislaţiei muncii. Au fost vizaţi în primul rând, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, deoarece ei sunt cei care obişnuiesc să muncească, mai ales în perioada vacanţelor de vară.

„Demersul a fost unul cât se poate de instructiv. Mi-au făcut plăcere întâlnirile cu elevii. Asemenea simpozioane sunt necesare pentru a-i învăţa pe tineri cât mai multe lucruri despre viaţa din câmpul muncii. Să ştie la ce să fie atenţi, pentru a preîntâmpina neplăcerile ulterioare”, a ţinut să precizeze inspectorul şef al ITM Satu Mare, Cristian Sasu.

În cadrul întâlnirilor au fost dezbătute problemele de bază a legislaţiei muncii privitoare la condiţiile de angajare a tinerilor, relaţiile de muncă, contractele individuale de muncă, dar şi teme de conştientizare a riscurilor profesionale la locurile de muncă şi unele aspecte cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.

Seminariile s-au desfăşurat în mai multe licee din oraş şi, s-au finalizat cu un simpozion de concluzii organizat la Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare, la care au participat şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi ai administraţiei publice locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.