An greu dar … cu multe realizări

“A fost un an greu dar, cu multe realizări”. Cam aşa s-ar putea rezuma bilanţul pe anul trecut al Organizaţiei “Caritas” Satu Mare. Pentru a schimba „politica” instituţiei, s-a pus un accent deosebit pe investiţia în proprii angajaţi, pas ce au avut menirea de a duce la primenirea organizaţiei sătmărene.

Prin ce s-au materializat aceste demersuri? În primul rând prin schimbări în conducerea instituţiei. Astfel au fost create două noi posturi, una de director de resurse umane, ocupată în prezent de Mária Laura Szabó şi, cel de director responsabil pentru servicii sociale. De asemenea, conducerea, dar şi angajaţii au urmat o serie de cursuri de pregătire şi perfecţionare. Astfel, „politica” instituţiei sătmărene a luat o altă turnură.

“Am înţeles că pentru a ne dezvolta şi a veni în ajutorul oamenilor trebuie să învăţăm. Studiul continuu va duce la îmbunătăţirea serviciilor pe care le oferim dar şi la dezvoltarea în sens pozitiv a relaţiilor interumane”, a precizat în luarea de cuvânt directorul general al Organizaţiei “Caritas” Satu Mare, Löchli Tündér. Pentru a ne forma imagine cât mai clară asupra ponderii studiului în “noua politică” a organizaţiei, este important de precizat că, anul trecut, cei 223 de angajaţi ai “Caritas” Satu Mare au participat la nu mai puţin de 8.600 de ore de formare.

În altă ordine de idei, anul 2010, an aniversar în viaţa organizaţiei, a avut ca scop sărbătorirea evenimentului jubiliar, printr-o serie de manifestări. “Maratonul de solidaritate”, “Ziua jubiliară” organizartă pe data de 10 noiembrie dar şi conferinţa internaţională “Oameni în umbră – nuanţele nevoii”, care a avut loc în zilele de 11 şi 12 noiembrie, sunt doar câteva dintre evenimentele în care angaţii organizaţiei s-au implicat de-a dreptul, cu trup şi suflet. La acest ultim eveniment au participat 140 de specialişti din patru ţări, au fost prezentate 13 lucrări de specialitate şi s-au organizat două workshop-uri.
Cu toate că evenimentele organizate anul trecut au fost destul de numeroase, veniturile instituţieri s-au subţiat considerabil comparativ cu anul 2009.

Potrivit directorului adjunct al instituţiei sătmărene, Barkász Gabriella, subvenţiile de la bugetul local au scăzut faţă de 2009, cu un procent de 11-12%. O scădere mai drastică s-a înregistrat în ceea ce priveşte sumele alocate de Ministerul Muncii. Banii alocaţi de la centru au fost mai puţini cu o treime faţă de 2009. Şi situaţia nu pare să se îndrepte, dacă e să dăm crezare directorului general al organizaţiei. “Dacă anul trecut am primit cu aproximativ 32% mai puţini bani decât în anul precedent, în 2011 Ministerul Muncii ne alocă zero lei, zero bani”, spune cu amărăciune Löchli Tündér.
Chiar şi veniturile din donaţii s-au mai subţiat faţă de 2009, cu un procent de aproximativ 11%.

Cu toate acestea, conducerea Organizaţiei “Caritas” Satu Mare a reuşit să pornească la drum cu un proiect de mare amploare, ce vizează investiţia într-o instituţie socială pe strada Lükő Béla din Satu Mare. “Am reuşi să realizăm aproximativ 80% din ceea ce ne-am propus şi, sperăm ca până la mijlocul anului în curs să putem inaugura centrul. Investiţia este în valoare de 300.000 euro, bani proveniţi în cadrul unui proiect european”, a mai ţinut să precizeze Löchli Tündér.

Un Comentariu la "An greu dar … cu multe realizări"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.