Tarabe goale prin pieţele sătmărene

Gerul de afară, dar şi ninsorile care nu ne mai dau pace, se pare că nu prea fac “casă bună” cu comercianţii din pieţele sătmărene. Tarabele alteori pline cu legume şi fructe, în ultima vreme, stau părăsite de vânzători. Doar ici, colo, câte un comerciant se mai îndură să stea cu orele, răbdând frig că, poate-poate, se găseşte vreun “amator” care să le mai cumpere din marfă. “Merge foarte greu. Piaţa e goală. Şi asta merge tot aşa de după Anul Nou. Oamenii nu mai au bani. Chiar şi cei care vin să cumpere, cer doar două-trei kilograme de cartofi, sau un kilogram de mere”, spune una dintre vânzătoare.

Cu toate acestea, comercianţii care nu se lasă de „meserie” şi ies zilnic în piaţă, ţin cu dinţii de preţurile afişate pe câte un petic de carton, aşezat în faţa produselor.

Astfel, pentru un kilogram de clementine sau mandarine, cumpărătorii au de scos din buzunare nu mai puţin de 5,5 lei. Şi astea în condiţiile în care, aceleaşi produse se vând la jumătate de preţ în Supermarket-urile sătmărene. Unde mai punem că produsele expuse pe tarabele din pieţe “au de înfruntat” temperaturi, uneori, cu mult sub zero grade Celsius. Cât de sănătoase sunt, după ce le-a prins frigul? Mai în glumă, mai în serios, unii comercianţi spun că sunt mult mai dulci din moment ce au îngheţat puţin.

Situaţia nu diferă nici în cazul morcovilor, care se vând la 3 lei kilogramul. În schimb, în Supermarketuri, acelaşi produs se poate achiziţiona la 2 lei/kg. Gulia neagră valorează, după calculul comercianţilor din pieţe, 4 lei pe kg, iar varza 2 lei, iar în unele locuri chiar 2,5 lei. Nici cartofii nu sunt prea ieftini. Preţul acestora variază de la 2 la 2,5 lei/kg.

De unde această diferenţă de preţ? Uneori din zgârcenia comercianţilor care se plâng adesea că îşi vând mărfurile la preţuri derizorii. Însă reacţia cumpărătorilor nu întârzie să apară. Încet-încet, oamenii alungaţi de preţurile mult prea mari, dar şi de produsele de multe ori îngheţate bocnă, merg să-şi facă shoping-ul în Supermarket-urile din oraş. Că, vorba cea: poate nu sunt sănătoase, dar măcar nu-s îngheţate şi, pe deasupra, sunt şi mai ieftine!

Un Comentariu la "Tarabe goale prin pieţele sătmărene"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.