Datorii substanţiale faţă de CAS

Nu plătesc, fie pentru că nu sunt bolnavi, fie pentru că de ani de zile nu au trecut pragul medicilor de familie ori a spitalelor. Sau, pur şi simplu nu sunt de acord cu sistemul actual de asigurări de sănătate. Este cazul a sute de sătmăreni care au acumulat datorii substanţiale faţă de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare. Unii nu şi-au plătit CAS-ul de ani de zile, spun vocile autorizate din cadrul instituţiei sătmărene.

Potrivit datelor statistice, din cei 8.985 de sătmăreni care prestează profesiuni liberale, 894 au acumulat restanţe substanţiale faţă de sistemul de asigurări de sănătate. Dacă e să ne aruncăm ochii peste datoriile acumulate de către sătmăreni, scriptele instituţiei arată că, la 31 decembrie 2010, conjudeţenii noştri aveau restanţe de 1.224.000 lei faţă de CAS.

E bine de ştiut însă că, acumularea restanţelor nu fac decât să ne subţieze şi mai mult buzunarele. Potrivit legilor în vigoare, penalizările sunt de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere la plata asigurări de sănătate. Mai mult decât atât, neasiguraţii vor da de greu şi în cazul în care ajung pe paturile de spital, deoarece vor avea de scos din buzunare 235 de lei pentru fiecare zi în care stau “în custodia” medicilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.