Cum să luptăm împotriva dezastrelor naturale?

Reprezentanţii Crucii Roşii din Satu Mare, alături de pompierii sătmăreni au “bătut palma” cu omologii lor din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, pentru a-i învăţa pe oameni ce, şi cum e defăcut în cazul dezastrelor naturale. Ideea este mai mult decât lăudabilă, având în vedere că în ultimii ani, edilii din unele localităţi ai judeţului s-au văzut nevoiţi “să se ia la trântă” cu natura.

Cei de la Crucea Roşie Satu Mare, ajutaţi şi de pompieri au întocmit o listă de localităţi ţintă care au cele mai mari şanse să ajungă sub ape sau să sufere de pe urma alunecărilor de teren. Este vorba despre localităţile: Craidorolţ, Moftin, Căpleni, Berveni, Cămin, Ciumeşti, Andrid, Căuaş, Hodod, Bogdand, Crucişor, Bârsău, Micula, Livada şi Turulung.

Cu toate că cei implicaţi în proiect s-au chinuit să acceseze fonduri europene pentru a instruii o parte din locuitorii acestor comune dar şi un număr de 300 de voluntari pentru a ştii ce să facă în cazul prăpădului, edilii se pare că nu prea sunt interesaţi de acest proiect. Spre deosebire de doi-trei, primari, care şi-au manifestat interesul faţă de proiectul bilateral iniţiat de Crucea Roşie şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din cele două judeţe vecine, o bună parte din edili se pare că sunt totalmente dezinteresaţi faţă de astfel de demersuri.

Lansarea proiectului a avut loc astăzi în sala de şedinţe a ISU “Someş” Satu Mare, în prezenţa părţii maghiare şi a celei române. Şi pentru că nimic nu se face fără bani, mai trebuie spus că bugetul total al proiectului se ridică la suma de 170.810 euro, din care aportul propriu al celor două organizaţii partenere este de 6.100 euro.

Proiectul urmăreşte capacitatea de reacţie a populaţiei din localităţile cu risc de afectare de calamităţi din judeţele transfrontaliere Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg. Unul din obiecvtivele principale luate drept ţintă de partenerii din cadrul acestui proiect este pregătirea unor voluntari, care vor fi instruiţi atât în ceea ce poriveşte acordarea măsurilor de prim ajutor, cât şi în asigurarea unui suport psihologic pentru cei aflaţi la necaz.

Proiectul face parte din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.