Ioan Mircea Paşcu şi “jurnalul” său la Satu Mare

Ioan Mircea Paşcu este, fără îndoială, una dintre foarte puţinele personalităţi sătmărene realmente fascinante din punct de vedere intelectual. Dincolo de faptul că el a deţinut, sub o formă sau alta, numeroase demnităţi în structuri politice naţionale şi internaţionale, Ioan Mircea Paşcu este în primul rând un excelent comunicator. Nu doar în discursuri sau în discuţii mai mult sau mai puţin particulare, ci şi în cărţile – chiar anti-plictis ! – pe care a ştiut să le scrie convingător şi, mai ales, argumentat.

Cea mai recentă carte a sa, intitulată “Jurnal de…”Front”, a fost lansată azi, la Satu Mare, cu începere de la ora 12. la Centrul multicultural Poesis, evenimentul fiind organizat de cotidianele locale Gazeta de Nord-Vest şi Informaţia Zilei, Organizaţia PSD Satu Mare, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare.

La eveniment au participat aproximativ 150 de persoane – înghesuite mai ceva ca sardelele într-un spaţiu care nu este, totuşi, o cutie de chibrituri -, inclusiv oameni politici din toate partidele (minus PDL, care nu se dă în vânt după manifestările culturale nemanelizate, dar “de gustibus…”), senatorul Valer Marian, deputatul liberal Viorel Buda, directorul prestigioasei edituri RAO, Ovidiu Enculescu, mulţi reprezentanţi mai importanţi sau mai mărunţi a ceea ce a mai rămas din cultura sătmăreană, oameni de afaceri, primari – plus treimea conducătoare a Consiliului Judeţean Satu Mare (preşedintele Csehi Arpad şi vicepreşedinţii Mircea Govor şi Adrian Ştef). Cu scuzele de rigoare, nu are rost să-i înşirăm pe toţi cei din auditoriu – nu ei au fost în centrul atenţiei ci, după cum era şi firesc, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu şi noua sa carte.

În minutele de dinaintea începerii manifestării propriu-zise, autorul a scris câteva zeci de autografe pe exemplarele cumpărate de cei veniţi să-l vadă, Apoi au început cuvântările protocolar-introductive (unele cam prea lungi, totuşi – cum a fost şi cazul lui George Vulturescu, care a avut şi câteva jenante dezacorduri în exprimare, poate de emoţie – provocând căscaturi discrete în rândurile disciplinatului auditoriu), a venit şi rândul autorului Ioan Mircea Paşcu să-şi prezinte propria carte, sarcină de care s-a achitat exact cum se aştepta toată lumea, adică admirabil.

Cartea Jurnal de …”Front”, apărută la editura RAO, este una care ţine mai degrabă de sfera documentaristicii moderne decât de aceea a genului pur memorialistic, doza de subiectivitate inerentă titulaturii de “jurnal” fiind ţinută sub control strict de autor, ceea ce conferă un plus de credibilitate şi autenticitate evenimentelor relatate de “observatorul+participant direct” Ioan Mircea Paşcu: primele luni la Palatul Victoria (31 decembrie 1989 – iunie 1990), reuniunea de la Moscova a Comitetului Politic Consultativ al Tratatului de la Varşovia din 7 iunie 1990, primul război din Golf şi poziţia adoptată de România – august 1990, sfârşitul Tratatului de la Varşovia – iulie 1991, puciul comunist de la Moscova din august 1991, mineriada din septembrie şi căderea guvernului Roman, divizarea FSN din martie 1992 şi summitul de la Istanbul privind Moldova din iunie 1992. Fiecare capitol este însoţit de anexe – documente, unele inedite, şi fotografii – astfel încât cartea se dovedeşte o utilă sursă pentru cei interesaţi de studierea primilor ani ai perioadei de după decembrie 1989.

Un Comentariu la "Ioan Mircea Paşcu şi “jurnalul” său la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.