Maternitate de lux inaugurată la Satu Mare

Începând de luna viitoare, sătmărencele care se pregătesc să devină mămici şi doresc să nască în condiţii realmente civilizate, nu mai trebuie să se deplaseze în Ungaria ori să se adreseze clinicilor universitare sau celor private din alte oraşe. Din 7 februarie, acestea vor avea la dispoziţie chiar în oraşul lor o clinică privată, prima de acest fel din judeţul Satu Mare.

Inaugurarea clinicii Gynoprax, situată pe strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 57, a avut loc astăzi. Cu acest prilej, reprezentanţii presei locale au fost invitaţi să viziteze unitatea medicală, iar ziaristele care adus deja pe lume copii şi au preferat să-i nască la Fehergyarmat ori Nyregyhaza în Ungaria, sau în România la Cluj Napoca ori Baia Mare, au avut ocazia să facă serioase comparaţii care au dus la concluzia că noua unitate medicală prezintă o multitudine de avantaje.

Şeful clinicii, medicul primar în obstretică-ginecologie Mircea Muncean, a prezentat pe scurt datele referitoare la investiţia care a costat peste 1 milion euro. Aproximativ 180.000 euro din această sumă reprezintă fondurile nerambursabile obţinute prin intermediul unui proiect finanţat prin programul european REGIO, iar diferenţa a fost asigurată din credite bancare. Cu toate că stresul financiar a fost foarte mare, pe lângă dorinţa de a oferi condiţii, servicii şi asistenţă medicală cu adevărat ireproşabile atât viitoarelor mămici, cât şi femeilor care se adresează medicilor specialişti ginecologi, dr. Mircea Muncean a considerat că e important să lucreze cu o echipă tânără, motivată tocmai de nebunia şi curajul tinereţii. Mircea Muncean a afirmat că, aceasta a fost de fapt cea mai mare dificultate cu care s-a confruntat, deoarece i-a fost greu să găsească specialişti gata să-şi asume responsabilităţile şi riscurile specifice activităţii dintr-o clinică privată. În total, echipa este alcătuită din 35 de persoane, din care cinci sunt medici specialişti ginecologi din Cluj Napoca, un medic primar de laborator, un specialist în radiologie şi imagistică medicală, precum şi doi medici colaboratori – un specialist ATI şi un medic primar neonatolog.

Clinica inaugurată astăzi este prevăzută cu două cabinete de consultaţii dotate cu aparatură de investigaţie de ultimă generaţie, o sală de naşteri cu două posturi de naştere concomitente, un bloc operator, un salon de terapie intensiva, cinci saloane cu câte două paturi, dotate şi utilate pentru a asigura un confort hotelier de patru stele, un salon pentru nou născuţi şi un laborator complex de pentru analize medicale. Motivele care l-au determinat pe Mircea Muncean să investească într-o clinică privată, sunt cât se poate de obiective: prea multe femei iau drumul Ungariei sau merg în oraşe mari din România pentru a-şi naşte copiii, neavând suficientă încredere în ceea ce oferă sistemul sanitar public.

La prima vedere, tarifele pentru actele medicale asigurate în prima clinică privată din Satu Mare ar putea părea foarte mari. De exemplu, pentru o naştere pe cale naturală, tariful este 3.800 lei, pentru o naştere pe cale naturală cu analgezic peridural – 4.200 lei, iar pentru o naştere cu operaţie cezariană – 4.800 lei. La care se adaugă 200 lei pentru o zi de internare, cu tratamentul şi analizele incluse, iar în cazul însoţitorilor, 120 lei/zi. Însă, un simplu calcul arată că, sătmărencele care au preferat să se trateze ori să nască în Ungaria sau în alte oraşe din România, au cheltuit şi mai mult, pe lângă că au fost nevoite să se deplaseze la sute de kilometri.

Tenace susţinător al oricărui proiect menit să îmbunătăţească serviciile medicale din judeţul Satu Mare, preşedintele Csehi Arpad a fost alături de dr. Mircea Muncean la tăierea panglicii inaugurale a clinicii Gynoprax.

3 Comentarii la "Maternitate de lux inaugurată la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.