Eşti ceea ce mănânci

“Să aveţi grijă de sănătate că … e mai bună decât toate!”, ar putea putea fi sloganul seminarului de astăzi desfăşuat la Şcoala cu clasele I-VIII “Lucian Blaga” din Satu Mare. Iniţiativa este lăudabilă, mai ales că alimentaţia are o influenţă covârşitoare asupra dezvoltării sănătoase a copiilor, şi nu numai.

Cele 17 invăţătoare prezente la trainingul de astăzi vor lua parte la un proiect ce are în vedere sensibilizarea copiilor dar şi a părinţilor cu privire la importanţa alimentaţiei sănătoase. “Totul a pornit de la considerentul că incidenţa bolilor cronice este în creştere, chiar şi în rândul copiilor”, a precizat reprezentantul regional al proiectului, dr. Valentina Căpătan din Cluj Napoca. Şi ce ar putea să demonstreze mai bine acest fapt real decât cifrele statistice centralizate de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Scriptele instituţiei dezvăluie o realitate de-a dreptul ameţitoare.

Dacă e să dăm crezare statisticilor judeţene (şi nu văd motivul pentru care nu am face-o), în ultimii patru ani s-a dublat numărul bolnavilor de diabet. Dacă în 2007, la Centrul Antidiabetic de la Spitalul Vechi erau în evidenţă 7.786 de bolnavi, în acest an numărul acestora a săltat la 14.154. Situaţia nu este mai roză nici în ceea ce priveşte cancerul de colon. Dacă în urmă cu patru ani, statisticile vorbeau de 13 bolnavi, în prezent în judeţ avem 51 de pacienţi care suferă de această boală. A crescut şi numărul bolnavilor de inimă. Cazurile de infarc miocardic au crescut de la 67, în urmă cu patru ani la 94 în prezent. Şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.

Medicii dau vina pe alimentaţia nesănătoasă. Şi, pentru a schimba întrucâtva mentalitatea populaţiei “trebuie să lucrăm în primul rând cu copiii. Pentru ca ei, să nu mai sufere de inimă, sau de vreo altă boală cronică la vârsta de 30 – 40 de ani”, explică dr. Căpătan. Acesta este şi scopul proiectului prezentat astăzi învăţătoarelor. Potrivit studiilor prezentate în cadrul seminarului, 80% dintre bolile cardiace s-ar putea evita dacă ne-am alimenta sănătos.

Ce presupune o alimentaţie sănătoasă? Răspunsul vine chiar din partea dr. Valentina Căpătan. Consumul de fructe şi legume. Eliminarea, pe cât posibil, a sucurilor carbogazoase, şi înlocuirea acestora cu ceaiuri sau cu apă. Copiii trebuie îndemnaţi să facă mai multă mişcare. Necesitatea orelor de educaţie pentru sănătate care, în prezent sunt facultative în şcoli.

Însă aşa cum se întâmplă întotdeauna, de la teorie la practică e o cale extrem de lungă. Mai mult decât atât, nu toţi părinţii pot să-şi permită anumite “luxuri” înscrise în tabelul alimentaţiei sănătoase. Răsfoind mapa de proiect, citim că ar fi necesar să consumăm de cel puţin cinci ori pe zi fructe şi legume! “Mulţi părinţi nu îşi permit acest lucru”, vine reacţia unei învăţătoare din Carei. Deşi pare simplu la prima vedere, totuşi e mai complicat de pus în practică. Mai ales că “în primul rând ar trebui educaţi părinţii. Că, până una alta, noi îi învăţăm pe copii cum să se alimenteze, dar merg acasă şi mănâncă mâncăruri neindicate pentru sănătatea lor”, spun învăţătoarele.

Deşi proiectul a fost gândit pentru a antrena şi Consiliul Judeţean (CJ), Prefectura sau Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), la seminarul de astăzi nu a fost prezent nici un reprezentant din partea acestor instituţii. Pentru final mai trebuie amintit şi denumirea proiectului care a stat la baza seminarului de astăzi. Este vorba despre “Creşterea accesului la serviciile de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”. Acest proiect este finanţat atât de MS din România, cât şi din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creşterea economică şi dezvoltare sustenabilă în România. Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre proiect, şi implicit despre importanţa alimentaţiei sănătoase, pot accesa site-ul www.comunitate-sanatoasa.ms.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.