Tamiflu expirat, miserupism în stare perfectă de funcţionare

A început să se încetăţenească un obicei absolut păcătos şi contraproductiv: se vorbeşte extraordinar de mult despre lipsurile tehnico-materiale din spitalele din judeţul Satu Mare (care există realmente, nimic de zis), însă extrem de puţini aduc în discuţie gradul de competenţă şi de responsabilitate a unora dintre medicii care (mai) activează în aceste instituţii. Şi ceea ce s-a petrecut astăzi la Spitalul de boli contagioase Satu Mare vine, în mod nefericit, în sprijinul afirmaţiei noastre.

Astăzi, la Spitalul de boli contagioase Satu Mare s-au prezentat câteva persoane care au stat cel puţin câteva ore în imediata apropiere a bărbatului care s-a îmbolnăvit de gripă porcină (A1H1) – diagnostic confirmat oficial – şi care au solicitat să li se facă analizele medicale necesare pentru a afla dacă s-au contaminat la rândul lor sau nu. Oricât de incredibil ar părea, majoritatea acestora au fost refuzaţi categoric ! Motivul invocat de una dintre cadrele medicale – dr. Margareta Fulop este un exemplu – a fost, potrivit declaraţiilor unora dintre persoanele implicate, că “analizele sunt prea scumpe, costă cam 20 de milioane de lei (vechi – n.red.) o analiză din asta şi Sanepidul (actuala Direcţie de Sănătate Publică Satu Mare – n. red.) nu are bani pentru aşa ceva !” Totuşi, preventiv cică, li s-a prescris câte o reţetă persoanelor care insistau să-şi facă analizele, reţetă în care în capul listei era TAMIFLU (medicamentul recomandat inclusiv de Ministerul Sănătăţii împotriva gripei tip A1H1). Mai mult chiar, li s-a dat de la spital acest medicament. Problema este că respectivele pastile de TAMIFLU erau… expirate !

În plus, surse din Spitalul de contagioşi Satu Mare au declarat pentru Sătmăreanul că nici măcar membrilor familiei bărbatului – actualmente internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Satu Mare – cu diagnosticul confirmat de gripă porcină nu li s-au făcut toate analizele necesare pentru a se constata starea lor de sănătate.

Annamaria Arracs Szigeti – directorul executiv al DSP Satu Mare – nu a binevoit să răspundă la telefonul mobil în ciuda insistenţelor noastre. Eram doar curioşi dacă e adevărată afirmaţia că DSP “nu are bani pentru a face analizele pentru gripă porcină”.

Din fericire, un răspuns – chiar dacă şi acesta e oarecum năucitor ! – am primit de la Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, care a declarat pentru Sătmăreanul că “potrivit protocoalelor interne, medicul clinician este cel care ia decizia de a se face sau a nu se face vreo analiză medicală pe baza constatărilor clinice ale stării de sănătate prezente ale pacientului, a anamnezei şi după îndeplinirea tuturor procedurilor medicale necesare. În acest caz, există 18 persoane care sunt considerate “contacţi”, adică au intrat în contact cu persoana care suferă de boala gripei A1H1 şi acestea sunt sub supraveghere, unora dintre ele făcându-li-se analizele medicale specifice. Cât despre faptul că medicamentul TAMIFLU eliberat cuiva după ce perioada de valabilitate a acestuia, marcată pe cutie, a expirat, vă informăm că există un aviz din partea departamentului specializat al Ministerului Sănătăţii conform căruia, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că medicamentul respectiv mai poate fi folosit fără nici un risc timp de doi ani după expirarea termenului marcat pe cutie, Având acest aviz de la Ministerul Sănătăţii, medicamentul respectiv poate fi eliberat fără probleme.”

Altfel spus, producătorul medicamentului TAMIFLU a inscripţionat degeaba, doar ca să se afle în treabă, termenul e valabilitate a medicamentului. Conform Ministerului Sănătăţii şi unor medici de la Spitalul de boli contagioase Satu Mare, acesta este doar un moft. Sinistru, dacă stai să te gândeşti că e vorba de sănătatea şi de viaţa unor oameni…

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Tamiflu expirat, miserupism în stare perfectă de funcţionare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.