Cum să protejăm zonele umede?

Câţiva elevi de la Liceul Forestier şi Colegiul Naţional “Ioan Slavici” au avut astăzi şansa să înveţe câte ceva despre zonele umede din judeţul Satu Mare. Seminarul organizat în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, a avut loc astăzi, cu începere de la ora 10.00 în sala de şedinţe a „Casei Verzi” din Grădina Romei.

Cum protejăm zonele umede? Care sunt beneficiile pe care noi, oamenii, le putem obţine de pe urma îngrijirii acestor lacuri, mlaştini ori pârâuri pe care le avem în judeţ? Sunt doar două dintre întrebările la care elevii, împreună cu specialiştii au încercat să găsească răspunsuri adecvate şi, pe cât posibil, aplicabile în practică.

Seminarul a fost deschis de către directorul APM Satu Mare, Elisabeta Békéssy, care a accentuat în luarea sa de cuvânt importanţa acestor zone pentru menţinerea unui ecosistem sănătos.

Prezentarea regiunilor protejate de pe raza judeţului Satu Mare, i-a revenit Adrianei Culda, purtătorul de cuvânt al instituţiei sătmărene. Specialistul a luat în discuţie şi efectele pozive dar şi cele negative pe care le determină prezenţa lacurilor artificiale sau naturale, dar şi a cursurilor de apă asupra sănătăţii oamenilor, animalelor dar şi a mediului în general. Despre importanţa zonelor umede pentru “viaţa” pădurilor, a faunei şi vegetaţiei acestui ecosistem a vorbit Monica Şteţ, din partea Direcţiei Silvice Satu Mare.

Nici elevii nu s-au lăsat mai prejos. Una dintre elevele Liceului Forestier a prezentat o lucrare despre Pădurea Noroieni şi complexitatea biologică a ecosistemului format în acea arie. Antrenaţi în discuţie, elevii au considerat că nu este destul doar ca să se organizeze seminarii şi mese rotunde pentru a înţelege importanţa protejării naturii. Teoriile trebuie puse în practică, deoarece altfel rămân pe hârtie. Totodată, elevii au semnalat şi alte aspecte privind poluarea naturii, dar şi absenţa numărul redus al tomberoanelor care permit adunarea selectivă a deşeurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.