Caz confirmat de gripă porcină la Satu Mare

Ca şi cum ar fi fost singurul lucru care-i lipsea, în Satu Mare a fost confirmat primul caz de gripă cu virusul AH1N1. Anunţul a fost făcut astăzi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, într-o conferinţă de presă, care au precizat că este vorba despre K.A., sătmăreanul de 36 ani care, din data de 23 ianuarie, se află internat la secţia Anestezie Terapie Intensiva. Confirmarea diagnosticului de gripă cu AH1N1 a fost primită de DSP Satu Mare azi dimineaţă din partea Institutului Cantacuzino Bucureşti. Acelaşi diagnostic a fost confirmat de institutul bucureştean şi în cazul fetiţei de 1,2 ani din localitatea Petin, care în data de 23 ianuarie, a decedat la Clinica de Chirurgie Pediatrică din Cluj Napoca. Din păcate, decesul micuţei Bontye Valentina a survenit înainte ca miraculosul institut Cantacuzino să confirme un diagnostic cel puţin greu de digerat în cazul unui bebeluş. La conferinţa de presă au fost prezenţi Aracs Szigetti Anamaria şi Lidia Tămaş din partea DSP, Szatmari Lajos, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul Judeţean (cel care a operat-o pe Bontye Valentina) şi purtătorul de cuvânt Constantin Demian.

Şofer de TIR, K.A. sătmăreanul în vârstă de 36 ani, s-a întors din Germania, prin Timişoara, în data de 21 ianuarie. Deoarece se sinţea rău, s-a prezentat imediat la o clinică de specialitate din acest oraş unde a fost diagnosticat cu bronhopneumonie. Simptomele care s-au acutizat după ce ajuns acasă, l-au determinat pe K.A. să prezinte la Spitalul Judeţean Satu Mare în seara zilei de 23 ianuarie. De la Unitatea de Primire a Urgenţelor a fost transferat la Anestezie Terapie Intensivă cu diagnosticul menţionat de unitatea medicală din Timişoara. Cu toate că i-a fost administrat tratamentul intensiv corespunzător, starea de sănătate a pacientului s-a agravat, astfel că în data de 25 ianuarie a fost necesară intubarea acestuia. În cursul zilei de 25 ianuarie, probele recoltate de la K.A. în urma suspiciunii de AH1N1, au fost trimise spre analiză Institutului Cantacuzino din Bucureşti, iar confirmarea diagnosticului a fost primită ieri de DSP Satu Mare. În prezent, K.A. se află în continuare la Terapie Intensivă, este intubat, răspunde la stimuli şi comunică. Reprezentanţii DSP Satu Mare au afirmat că singurul contact al bărbatului este soţia acestuia, care nu prezintă semne de îmbolnăvire.

DSP o dă “cotită” în cazul fetiţei decedate la Cluj

În privinţa fetiţei de 1,2 ani decedate la Clinica de Chirurgie Pediatrică din Cluj Napoca, medicul care a operat-o şi reprezentanţii DSP au făcut următoarele afirmaţii: Bontye Valentina a fost adusă la Spitalul Judeţean în data de 12 ianuarie, şi a fost operată de urgenţă din cauza unei peritonite generalizate vechi, produse pe fondul unei apendicite perforate. Potrivit medicului Szatmaryi Lajos, după operaţie starea fetiţei a fost bnună, dar apoi, din cauza apariţiei unei bronhopneumonii, a fost necesară transferarea acesteia la secţia ATI. Agravarea stării de sănătate a bebeluşului, în ciuda tratamentului administrat, l-a determinat pe medicul Szatmaryi să solicite transferarea fetiţei la Clinica de Chirurgie Pediatrică din Cluj Napoca, în data de 16 ianuarie. Conform buletinului de analize primit de la clinica clujeană, în data de 18 ianuarie a fost necesară intubarea bebeluşului, iar ulterior, existând suspiciunea de gripă cu virus AH1N1, au fost recoltate probe specifice care au fost trimise la Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti. Confirmarea diagnosticului de gripă porcină a fost remisă DSP Satu Mare în data de 25 ianuarie, după ce, în data de 23 ianuarie, bebeluşul a murit în clinica din Cluj Napoca. S-a procedat şi la efectuarea unei autopsii, al cărei rezultat este aşteptat în câteva zile. După deplasarea reprezentanţlor DSP în localitatea Petin, la familia fetiţei, s-a constatat că niciunul dintre cei nouă membri ai familiei nu prezintă semnele vreunei afecţiuni care ar putea conduce spre suspiciunea de AH1N1.

Deoarece reprezentanţii DSP au pus la îndoială posibilitatea infestării cu virusul AH1N1 a unui bebeluş de doar 1,2 ani, având în vedere că membrii familiei sunt sănătoşi, iar statisticile arată că în România toate cazurile de gripă porcină confirmate până acum au fost la persoane între 16-55 ani, întrebarea care se impune este în legătură cu grija Institutului Cantacuzino de-a scăpa de stocurile de vaccin pe care populaţia nu se mai grăbeşte să le solicite.

3 Comentarii la "Caz confirmat de gripă porcină la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.