“Oameni şi locuri din Sătmar” – de astăzi în mâinile cititorilor

Dacă vrem să fim drepţi cu noi înşine, trebuie să recunoaştem că nu articolele despre evenimentele culturale sunt cele care au menirea de a vinde ziarele, şi nici nu au un impact asupra cititorului obişnuit. Rândurile ce dezvăluie momentele culturale ce îşi fac din ce în ce mai mult loc şi la Satu Mare nu trebuie omise. Mai mult decât atât trebuie consemnate cu stricteţe pentru a avea o imagine cât mai veridică asupra vieţii culturale a Sătmarului.

Un asemenea eveniment a avut loc şi astăzi în holul Centrului de Creaţie din Satu Mare. La un moment dat, locul devenise neîncăpător pentru mulţimea de prieteni, cititori, scriitori şi oameni de cultură sătmăreni care au venit să fie alături de Viorel Câmpean. Istoricul, ziaristul şi nu în ultimul rând cărturarul sătmărean, a venit în faţa publicului cu două volume de articole ce dezvăluie vieţile unor personalităţi, în general date uitării, care şi-au trăit viaţa pe aceste meleaguri.

De fapt, primul volum este o reeditare a celui de acum mai bine de trei ani. Sunt 130 de articole, ceea ce scriitorului i-a răpit tot atâtea săptămâni. “Şi aici vorbesc doar de redactarea textelor. Documentarea este o cu totul altă poveste”, se destăinuie scriitorul.
La lansarea celor două volume “Oameni şi locuri din Sătmar”, au luat cuvântul: directorul Centrului de Cultură Felician Pop, apoi prefectul judeţului Satu Mare Radu Giurcă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Adrian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene (BJ) Mircea Ardelean şi nu în ultimul rând Voicu D. Rusu, fostul şef al BJ.

“Răsfoind cartea am găsit referire şi la comuna Pomi. Amintesc despre acest lucru deoarece tatăl meu se trage din Pomi. Aşa că aceste scrieri m-au acaparat din primul moment în care am luat cartea în mână”, a mărturisit vicepreşedintele CJ Satu Mare. Proiectul cărturarului Viorel Câmpean nu se opreşte însă aici. “Am în lucru un al treilea volum. Materiale sunt foarte multe, documentaţia e vastă. Multe personalităţi mai aşteaptă să fie dezgropate din praful uitării”, a precizat scriitorul. Şi cum spiritului cu greu îi poate oricine pune stavilă, momentul cultural a fost continuat chiar în timpul agapei de după lansare. Cel care a întreţinut atmosfera, furând zâmbete şi aplauze din partea celor prezenţi, a fost folk-istul Tavi Bud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.