Nagy Otto – ultimul mohican al bicicletelor din Satu Mare


S-a simţit atras de tehnică încă din tinereţe. Maşinile îl fascinau, „ca pe orice tânăr”, se destăinue, cu ochii visători parcă la vremurile care s-au pierdut aievea. Şi totuşi s-a lăsat acaparat de biciclete.
Iar această pasiune îl urmăreşte zi de zi, răpindu-i timpul de dimineaţă până seara. Pasiunea a devenit apoi meserie, câştigându-şi pâinea din repararea bicicletelor. Nagy Otto, că despre el este vorba, este singurul “doctor de biciclete” din Satu Mare.

Povestea a început cu mulţi ani în urmă, pe vremea când tatăl său îl lua ca să-l ajute la atelierul de maşini. De atunci, a rămas pasionat de tehnică. “Acest atelier l-am deschis încă înainte de Revoluţie, în 1988. Lucrez de 22 de ani. Cu toate că e o meserie de sezon, nu mă pot plânge. Eu zic că se poate trăi şi din reparatul bicicletelor. Nu am lucrat niciodată în altă parte ci am rămas fidel meseriei mele”, povesteşte “doctorul”. Cu toate că criza a pus pe butuci afacerile multor români, Otto spune că “mă descurc bine. Însă, nu pot să neg că criza nu m-ar afecta şi pe mine. Dar sper, că tot mai mulţi oameni şi-au cumpărat biciclete, mai ales acum, cu preţul exagerat de mare al benzinei. Ce-i drept, nu te poţi îmbogăţii din reparatul bicicletelor, dar o poţi duce bine. Un lucru e sigur, nu o să-mi fac încă o casă, dar nici rău nu o s-o duc …”.

Curtea plină de biciclete demonstrează că avem de-a face cu un bun meseriaş, care a reuşit să-şi atragă clienţii prin munca depusă. “Schimbarea unei camere costă cinci lei. Dacă clientul doreşte un control complet al bicicletei, ceea ce include şi centrarea roţilor, reglarea frânelor şi a volanului, preţul este de 50 de lei”, spune Otto.

Întrebat care sunt cele mai frecvente defecţiuni pentru care clienţii îi bat la uşă, meşterul spune că, cele mai grave “boli” le au cauciucurile. Apoi saboţii de frână, torpedoul şi, nu în ultimul rând, instalaţia electrică a bicicletei. “O bicicletă este destul de greu de reparat. Oricât de simplă ar fi ea, tot are cel puţin 20 de componente. Cel mai greu de reparat sunt genţile şi spiţele. Trebuie să fii foarte atent la reglarea acestora. Aproape imposibil de reparat este cadrul sau ghidonul. Dacă este lovit rău, este foarte greu să-l mai egalizezi”, povesteşte “doctorul”.

Cunoaşte fiecare marcă de biciclete, ceea ce face din el o adevărată enciclopedie ambulantă. “De exemplu, erau pe vremuri bicicletele Mowe, aduse din Germania de Est. Au apărut la noi prin anii ’60. Am avut şansa să repar şi două sau trei biciclete mai vechi, de dinainte de cel de-al doilea război mondial. Erau foarte masive şi nu se distrugeau atât de uşor ca acelea din zilele noastre”, povesteşte bărbatul.

7 Comentarii la "Nagy Otto – ultimul mohican al bicicletelor din Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.