Ziua Mondială a Zonelor Umede

În 2 februarie a fiecărui an este Ziua Mondială a Zonelor Umede. Ea marchează data de la adoptarea Convenţiei asupra zonelor umede, la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar pe malul Mării Caspice.
În fiecare an începând din 1997, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale, şi grupuri de cetăţeni la toate nivelurile comunităţii au profitat de posibilitatea de a întreprinde acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică asupra valorilor şi beneficiilor zonelor umede, în general, şi Convenţia de la Ramsar, în special.

Având în vede că ONU a declarat anul 2011 ca fiind Anul Internaţional al Pădurilor, tema pentru acest an care va reprezenta deviza zilei de 2 februarie este: “Zonele umede şi pădurile”, permiţând să ne facem o imagine de ansamblu asupra zonelor forestiere.

Zonele umede împădurite deşi au un rol important în stocarea carbonului, fiind astfel un aliat în faţa schimbărilor climatice ,sunt de multe ori sub ameninţare datorită dezvoltării economice, (drenaj şi conversie). Starea zonelor umede împădurite este dată de starea de sănătate a pădurilor, astfel pierderea pădurilor şi degradarea lor duce în timp la degradarea şi pierderea zonelor umede.

În contextul devizei anului 2011 şi a acestui eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare organizează în parteneriat cu Direcţia Silvică Satu Mare activităţi de informare şi conştientizare a importanţei păstrării integre a zonelor umede şi a pădurilor. Astfel, mâine, începând cu ora 10.00, se vor desfăşura ore de educaţie ecologică la Liceul Teologic Ortodox Satu Mare mizând pe faptul că tinerii vor conştientiza efectele unui comportament iresponsabil faţă de zonele umede, pădure şi mediul înconjurător şi vor lua atitudine atunci când vor sesiza un astfel de comportament.. Manifestarile vor continua joi, 27 ianuarie la Complexul de educaţie ecologică „Casa verde”, începând cu ora 10.00, va avea loc un seminar cu tema. „Zonele umede şi pădurile”, cu participarea reprezentanţilor APM Satu Mare, a Direcţiei Silvice Satu Mare, a ONG-urilor de mediu şi a liceenilor de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.