Botulism la Satu Mare

O femeie din judeţul Satu Mare se află internată a Clinica de Boli Infecţioase din Cluj Napoca după ce a fost diagnosticată cu toxiinfecţie alimentară cu suspiciune de botulism. T.R. s-a prezentat la Contagioase în după amiaza zilei de 21 ianuarie acuzând uscăciunea mucoaselor, vedere dublă, dificultate la înghiţire şi căderea pleoapelor, stare de rău despre care a declarat că o are din cursul zilei. După primele investigaţii medicale a fost stabilit diagnosticul de toxiinfecţie alimentară cu suspiciune de botulism, iar pacientei i-a fost administrată medicaţia specifică, adică ser antibotulinic tip A B, precum şi tratament simptomatic.
În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că T.R. a consumat frecvent în ultima perioadă cârnaţi şi suncă de casă nepreparate termic. S-a mai stabilit că aceleaşi produse au fost consumate şi de alte 11 persoane din familie, dintre care trei copii între 1,4-16 ani, respectiv opt adulţi cu vârste între 20-27 ani, dar în cazul acestora nu au fost constatate semne de îmbolnăvire. De la domiciuliul femeii au fost prelevate probe din alimentele rămase neconsumate care vor fi suspuse investigaţiilor specifice de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare.

În seara zilei de 22 ianuarie, T.R. a fost transferată la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj Napoca, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Măsura a fost luată deoarece, deşi evoluţia de după tratament a fost de uşoară ameliorare, T.R. prezenta în continuare dificultăţi la înghiţire şi avea starea generală alterată. Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare înregistrează anual 1-2 focare de toxiinfecţie alimentară de tip botulism, determinate de consumul de preparate din carne de porc nepreparate termic, în special cârnaţi, şuncă, tobă, pregătiţi în gospodăriile proprii.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară produsă de Clostridium botulinum care secretă o toxină responsabilă de următoarele simptome: colici abdominale, uscăciunea mucoaselor, vedere dublă, dificultate la înghiţire, căderea ploapelor. Simptomele apar în decurs de 12-36 de ore de la consumul de aliment contaminat. Contaminarea alimentului se produce cu ocazia manoperelor de preparare şi pregătire a produselor în vederea conservării prin sărare sau afumare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.