“Jurnal de bord” sau … Letopiseţul unui scrutin

Forfotă, emoţii dar şi feţe zâmbitoare. Tineri, unii poate chiar visători, precum le stă bine tinerilor, alţii mai realişti, mai cu picioarele pe pământ. Însă şi-au dat întâlnire pentru a-şi vota noua conducere care le vor îndruma paşii în anii care vor urma.

Scrutinul de astăzi din bucătăria internă a tinerilor democrat-liberali (TDL) nu s-a ales nici cu scântei şi nici cu vorbe grele. Tinereţea şi un alt mod de a privi lumea, şi de ce să nu o spunem, de a face politică, şi-au arătat germenii (aşa cum se aşteaptă în fiecare din organizaţiile de tineret a partidelor) în sala Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare.

Şi pentru a nu călăuzii cititorul pe alte căi, e bine să punem subiectivismul “la cutie” (pentru a nu polua, fără voie, realităţile evenimentului de astăzi) şi să lăsăm ca istoricul evenimentelor să se desfăşoare aşa cum s-a întâmplat în realitate, în rândul celor 175 de delegaţi veniţi din cele 26 de organizaţii TD-L constituite la nivel de judeţ.

10.20 – deşi Conferinţa de alegere a Biroului Permanent a TDL Satu Mare a fost anunţată pentru orele 11.00, câţiva tineri îşi aşteptau deja colegii în sala Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” Satu Mare.

10.25 – nu trec decât câteva minute şi se porneşte afluenţa de delegaţi veniţi pentru a-şi alege noii şefi.

10.45 – au sosit o bună parte a delegaţilor din judeţ. Un grup de tineri încep să împartă buletinele de vot, pe care sunt înscrise numele celor 42 de candidaţi pentru cele 39 de fotolii din cadrul Biroului Permanent.

11.05 – salutul de deschidere, aşa cum era de aşteptat, vine din partea unui senior, deputatul Ioan Holdiş. Care apoi, dă cuvântul invitaţilor dela PNL, UDMR şi FDG, pentru a-şi împărtăşii gândurile cu tinerii lor colegi TD-L-işti.

Liberalul Adrian Pop, urmat apoi de reprezentantul Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare, Ştefan Ressler şi încheind cu reprezentantul UDMR-ului, Nagy Szabolcs, îşi salută colegii, exprimându-şi “visul” într-o colaborare mai strânsă între partidele politice sătmărene.

“Făcând parte din partide politice diferite, noi suntem adversari politici, dar nu suntem duşmani”, spunea în luarea sa de cuvânt Adrian Pop. Au urmat apoi luările de cuvânt a invitaţilor din alte judeţe, în faţa delegaţilor TD-L Satu Mare. La lucrările conferinţei de astăzi au fost prezenţi, Dorin Corcheş, preşedintele executiv al PD-L Bihor şi, nu în ultimul rând, preşedintele trinerilor democrat-liberali maramureşeni, Vlad Oneţ. În luarea de cuvânt, Vlad Oneţ şi-a îndemnat colegii sătmăreni la respectarea regulii celor trei “D”: “Democraţie până la Decizie, iar după decizie vă rog să aveţi Disciplină”.

Vizibil emoţionat, Florin Gaal şi-a prezentat apoi darea de seamă asupra mandatului pe care tocmai l-a încheiat. Însă a cerut ca delegaţii să păstreze un moment de reculegere în amintirea lui Florin Nistea “care din păcate nu mai este printre noi”. Raportul, deşi prea telegrafic, a fost însoţit de emoţiile oratorului care, deşi nu vroia să dea glas mâhnirii, se simţea pe undeva “pus la o parte” din fruntea partidului. De ce nu a mai candidat? Răspunsul este unul oficial, după care, probabil, se ascund zeci de alte explicaţii. “Din cauza limitei de vârstă”, dă chiar el un răspuns evaziv, pentru a împăca “şi capra, şi varza”.
Însă, ca o “ultimă zvâcnire” (şi nu vreau nici pe departe să fiu rău-voitor), Florin Gaal îşi spune gândul, cu voce tare: “Azi am pierdut pentru că nu am candidat. Dar, pentru ca să fac o glumă, dacă mă gândeam să candidez, câştigam”.

11.45 – Au urmat la tribună prim-vicepreşedintele PD-L a judeţului şi preşedintele organizaţiei municipale a liberal-democraţilor sătmăreni, Valentin Breban, secretarul general al partidului Sorin Ghilea şi consilierul municipal din partea PD-L Satu Mare, Claudiu Ardelean.

12.05 – ciclul oratorilor a fost încheiat de Ioan Holdiş, care a recunoscut, văzând atâta tineret în sală că, “avem tineri, dar nu vrem, sau nu ştim ce să facem cu ei”. Şi câtă dreptate are! Pentru a motiva şi el într-un fel intenţia de a alege un nou lider al tinerilor PD-L-işti, deputatul Ioan Holdiş mai spune că “am considerat că e vremea ca locul lui Florin Gaal să fie luat de altul. Să vină altcineva, cu un suflu nou”.

12.00 – a fost supus la vot comisia de validare a scrutinului, după care s-a trecut la votul efectiv. Soarta celor 42 de candidaţi a fost pusă în mâinile celor 175 de delegaţi. Însă nu au avut de aşteptat prea mult pentru a-şi cunoaşte noii lideri mandataţi în urma alegerilor.

Una peste alta, pentru a nu mai lungii prea mult vorba, fotoliul de preşedinte al TD-L Satu Mare îi revine lui Adrian Felician Cozma, un tânăr de 24 de ani, avocat de profesie. Preşedintele ales este secondat de doi vicepreşedinţi: Radu Lucian Nicoară şi Ioan Sarca. Pentru funcţia de preşedinte a Comisiei de statut, etică şi litigii a fost propusă şi aleasă, Florentina Andreica. Tot de astăzi îşi pot începe mandatul, noul secretar general al TD-L Satu Mare, Valentina Sirbu, secondată de doi secretari generali adjuncţi, Dalia Tivadar şi Adrian Indrea. Noul preşedinte spune că vrea să atragă noi tineri în partid. Potrivit acestuia în judeţ activează 450 de tineri democrat-liberali în cele 26 de organizaţii constituite. “Voi pune accent pe pregătirea profesională, pe seriozitate şi, nu în ultimul rând, doresc o colaborare cât mai strânsă cu organizaţiile locale a partidelor politice locale”, a mai ţinut să precizeze noul lider al TD-L Satu Mare.

B.B.

3 Comentarii la "“Jurnal de bord” sau … Letopiseţul unui scrutin"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.