Povestind copiilor

Porcuşorul roz, căluţul înaripat ori zânele ce le zâmbeau de pe paginile cărţilor frumos colorate, s-au dovedit mult mai atrăgătoare decât vocile educatoarelor care vroiau să facă, cu tot dinadinsul ordine printre mulţimea de prichindei adunată la secţia de împrumut pentru copii a Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare.

Au urmat apoi poveştile citite de povestitorii voluntari de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”. Şase elevi sătmăreni au ales să le citească micuţilor câte o poveste. Răsplătiţi cu atenţia cuvenită de către colegii lor mai mici, povestitorii s-au aflat în largul lor, mai ales când au văzut că piticii s-au aşezat în jurul lor, sorbind din urechi cele citite de ei. Cuminţenia micuţilor nu a rămas nerăsplătită de către organizatori. Copii au primit dulciuri după care au fost îndrumaţi de educatoarele lor spre grădiniţele de unde au venit.

Este vorba despre un proiect finanţat de o fundaţie din SUA având drept scop promovarea cititului cu voce tare, într-o lume în care se citeşte tot mai puţin. Mai mult decât atât, prin acest demers se încearcă şi o sensibilizare a copiilor, mici şi mai mari, a părinţilor, a tinerilor şi a tuturor celor interesaţi de importanţa cititului, a cărţii care “merită răsfoită”, susţin bibliotecarii instituţiei sătmărene. În cadrul acestui proiect i-au parte de copii de la câteva grădiniţe din judeţ, alături de părinţi, educatoare, bibliotecari şi nu în ultimul rând voluntarii, povestitorii fără de care proiectul nu ar fi viabil.

Educatoarele implicate în proiect au dus mai departe “vestea” despre importanţa buchiilor şi în alte localităţi din judeţ. Chiar după “runda” de poveşti, aceştia au pornit spre: Odoreu, Livada şi Negreşti Oaş, unde povestitorii vor citi şi altor copii.

La eveniment au fost prezenţi alături de copii, părinţi şi educatoare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef şi managerul BJ, Mircea Ardelean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.