Bolile lungi ale Spitalului Judeţean Satu Mare

După ce s-a plimbat, a constatat, a notat şi s-a îngrozit, echipa Ministerului Sănătăţii condusă de Ritli Laszlo, directorul de cabinet al ministrului Cseke Attila, prezentă la Satu Mare săptămâna trecută, a tras linie şi a adunat. Plusurile şi minusurile, dar şi recomandările preţioase, au fost consemnate într-un raport care a fost pus astăzi la dispoziţia ziariştilor sătmăreni prin intermediul unui comunicat de presă.
Dacă la capitolul plusuri au putut fi consemnate doar situaţiile constatate la secţiile Urologie şi Obstretrică Ginecologie de la Spitalul Judeţean I, şi aceea de la Compartimentul de Dermato Venerice din cadrul spitalului Judeţean II, la capitolul minusuri lista este mai lungă chiar decât drumul de la Satu Mare la Bucureşti, iar concluziile nu au nici pe departe darul de-ai stimula pe sătmăreni să-şi testeze curajul de-a se interna şi trata la Spitalul Judeţean. Cel puţin până nu începe să se îmbunătăţească ceva (când ?).

Verdict: insuficienţe pe linie

Pe rând, ca la moară, probleme serioase au fost consemnate cu nemiluita în secţiile vizitate. Conform comunicatului de presă, la Spitalul Judeţean I, s-au constatat şi au fost propuse următoarele: La Chirurgie Generală – se propune punerea în funcţiune a unei săli de pansamente în locul camerei asistentelor şi înfiinţarea unui compartiment de neurochirurgie. La Gastroenterologie – dotări insuficiente, lipsa aparatelor precum ecograful, fibrogastroendoscopul, monitoarele pentru funcţii vitale, şi lipsa unui cabinet de specialitate in ambulatoriu. La Medicină Internă – deficienţe la sistemul de încălzirea şi robinte defecte. La Chirurgie şi Ortopedie Infantilă – de amenajat un loc de joacă pentru copii şi o sală de mese, toalete şi saloanele murdare, spaţiu pentru tratamente insuficient, fiind propusă transformarea unui salon în regim hotelier – VIP – cu patru. La Pediatrie- spaţiu insuficient, lipsa aparaturii, două toalete defecte, necesitatea montării de grilaje protectoare la baia băieţilor, şi aceea privind distribuirea hranei în caserole, precum şi completarea formularelor cu regulile pe care trebuie să le respecte însoţitorii, inclusiv sancţiunile, precum şi înfiiinţarea de noi saloane VIP.

Spitalul Vechi chiar trage să moară ?

La Spitalul Judeţean II, situaţia este de-a dreptul dezastruoasă, în special în privinţa secţiilor Cardiologie şi Neurologie..Dacă în cazul primei secţii a fost constatată lipsa unui compartiment pentru terapia intensivă coronariană şi aceea a monitoarelor, EKG-ului, ecografului, defibrilatorului şi a injectomatelor, fiind recomandată mutarea fără întârziere a secţiei la Spitalul Nou, problemele de la Neurologie sunt şi mai grave. Pe lângă spaţiul insuficient, a fost constatat că, la cele 75 de paturi ale secţiei există un singur grup sanitar. De asemenea, în loc de 43 de infirmiere câte ar fi necesare, există doar 16, din care numai 14 sunt efectiv la post. În ceea ce priveşte secţia Oftalmologie, s-a constatat că, în loc să fie îndrumaţi înspre specialiştii din policlinici, pacienţii stau la coadă în faţa cabinetului medicului din spital. În mod paradoxal, deşi s-au mutat relativ recent în casă nouă, secţiile Psihiatrie Acuţi şi Cronici dau deja semne de boală cronică, fiind constatate lipsa duşurilor şi a grupurilor sanitare, canalizarea cu deficienţe, precum şi saloane cu foarte multe paturi, fiind propusă înfiinţarea unei secţii de neuropsihiatrie, cu respectarea reglementărilor privind psihiatria comunitară.

După atâtea belele, se pare că singurul aspect pozitiv constă în decizia luată după vizitarea Policlinicii Vechi. Prin desfiinţarea în perspectivă a Policlinicii Noi, pe strada Gheorghe Lazăr va funcţiona un Ambulatoriu Integrat al Spitalului Judeţean, în cadrul căruia vor exista cabinete de specialitate – clinice şi paraclinice – care vor fi dotate cu aparatură modernă şi de calitate. Cel puţin aşa s-a promis…

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.