Chestorul Liviu Popa pretinde că nu ştie de acuzaţiile împotriva ministrului Igaş

Şeful Poliţiei Române – chestor dr. Liviu Popa – a fost prezent la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare în care a fost analizată activitatea acestei instituţii pe durata anului 2010. La încheierea acesteia, el a susţinut o conferinţă de presă – secondat de comadantul IPJ, comisar şef Constantin Ioan Taloş.

Satu Mare – zonă liniştită, cu poliţişti pasionaţi

În debutul conferinţei de presă, chestorul Liviu Popa a ţinut să precizeze că “judeţul Satu Mare este o zonă liniştită, cu oameni aşezaţi şi echilibraţi, în care fenomenul infracţional este ţinut sub control”. În ceea ce priveşte activitatea concretă a poliţiştilor sătmăreni, el a afirmat că “dincolo de statistici, am apreciat activitatea colegilor din Satu Mare care evident că au depus multă muncă, dăruire, pasiune şi sacrificiu – şi când zic “sacrificiu” mă refer inclusiv la familiile acestora”. Ca să nu fie suspectat că ar fi adeptul unui limbaj pur diplomatic, de “balet şi bune maniere”, el a adăugat că “totuşi, consider că activitatea aceasta poate fi îmbunătăţită, pe baza unor noi principii de practică de poliţie”, referindu-se în acest sens la “alocarea resurselor îndeosebi pe zonele de risc infracţional şi cu vulnerabilităţi”.

Cică nu a auzit de acuzaţiile lui Valer Marian la adresa ministrului Igaş

Deşi au fost prezentate în mai toată presa centrală de astăzi şi pe posturile de televiziune Realitatea TV şi Antena 3, acuzaţiile aduse de senatorul de Satu Mare Valer Marian ministrului de Interne Traian Igaş referitoare la implicarea acestuia în contrabanda de ţigări din zona de vest a României, chestorul Liviu Popa a afirmat candid că… nu a auzit nimic despre această declaraţie politică acuzatoare: “Este pentru prima dată când aud această declaraţie. Trebuie să văd declaraţia, iar dacă este, se va verifica cu certitudine”, Şeful Poliţiei Române a adăugat că verificările îl vor viza pe şeful IPJ Arad, nu pe ministru. Apoi şi-a manifestat o doză de îndoială: “Mă lăsaţi să am o rezervă faţă de aceste declaraţii politice?”.

Sătmărenii – ultimii pe ţară la sesizarea Poliţiei ?

Din cuprinsul textului care sintetiza principalele aspecte ale activităţii IPJ Satu Mare – text pe care îl puteţi vedea integral aici – atrage atenţia un aspect ciudat, pe care-l subliniem în citatul care urmează:
“În cursul anului 2010 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 8.327 infracţiuni (locul 43 pe ţară). Din totalul acestora, 1.628 sunt de natură economico-financiară, 3.935 judiciare şi 2.764 de altă natură. În aceeaşi perioadă, urmărirea penală a fost începută în cazul a 5.364 de infracţiuni (1.026 de natură economico-financiară, 2.522 judiciare şi 1.816 de altă natură).
Activitatea de investigare penală desfăşurată s-a concretizat în instrumentarea a 11.181 dosare penale, cu 9.252 învinuiţi/inculpaţi, din care 38 complexe cu 98 învinuiţi/inculpaţi.

În ceea ce priveşte fermitatea manifestată în actul de urmărire penală, constatăm o îmbunătăţire a acesteia, prin creşterea cu 21,6% a numărului persoanelor reţinute sau arestate preventiv, respectiv de la 180 în anul 2009 la 219 în anul 2010.”

3 Comentarii la "Chestorul Liviu Popa pretinde că nu ştie de acuzaţiile împotriva ministrului Igaş"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.