A murit la spital imediat după ce a născut

La doar 35 ani, o femeie din localitatea Cean a murit la patru zile după ce a adus pe lume, prin operaţie de cezariană, o fetiţă de 3,200 kg. Diagnosticul confirmat azi după amiază, în urma autopsiei cadavrului, a fost meningoencefalită, iar rezultatele preliminare se vor şti în cursul zilei de mâine. Deoarece se ştie că o astfel de afecţiune are nevoie de o perioadă de incubaţie, deci medicul de familie trebuia să sesizeze că femeia însărcinată are probleme grave de sănătate, se impune întrebarea referitoare la interesul manifestat de către acesta faţă de femeia care urma să aducă pe lume primul copil.

Cazul a fost prezentat astăzi într-o conferinţă de presă de către echipa alcătuită din managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, directorul medical Cristian Rusu, medicii Vasile Matiz şi Aurel Lupşa – şefii secţiilor Obstretică Ginecologie şi Anestezie Terapie Intensivă şi purtătorul de cuvânt Constantin Demian. Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a fost reprezentată de directoarele Aracs Szigetti Anamaria şi Dorina Dragoş Guran.

Poveste de coşmar

De la Spitalul Municipal Carei, unde s-a prezentat în vederea internării pentru a aduce pe lume primul copil, Florica Coste a fost transferată la Spitalul Judeţean Satu Mare, în dimineaţa zilei de 14 ianuarie. Tânăra era în comă profundă, făcea convulsii, avea tensiunea arterială foarte mare şi era febrilă. S-a intervenit fără întârziere pentru operaţia de cezariană, iar fetiţa în greutate de 3,200, a primit la naştere nota 7. În continuare, starea de sănătate a femeii a avut evoluţii diferite şi au fost suspectate mai multe diagnostice, între care, ţinându-se cont de culoarea lichidului rahidian extras spre examinare, şi acela de meningoencefalită. Pentru că se confruntau cu un caz grav, medicii au luat decizia transferării pacientei la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj Napoca. În după amiaza zilei de 18 ianuarie, Florica Coste a fost preluată de echipajul de pe ambulanţa care urma s-o transporte la clinica din Cluj Napoca. La ora 17:45, în timp ce se afla în ambulanţă, tânăra a făcut stop cardiac, iar la ora 18:08, în ciuda măsurilor de resuscitare, aceasta a decedat.

Indiferenţa gravă a medicilor de familie

Atât managerul Adrian Marc cât şi şeful secţiei ATI, Aurel Lupşa, au subliniat o situaţie foarte gravă, frecvent constatată în ultima perioadă. Tot mai multe femei însărcinate care ajung la Spitalul Judeţean Satu Mare nu au o legătură permanentă cu medicii de familie, ca atare nu sunt consemnate posibilele afecţiuni grave pe care acestea le-ar putea avea. Nici unii dintre medicii de familie nu sunt suficient interesaţi de starea de sănătate a gravidelor, iar din aceste cauze se ajunge, din păcate, la cazuri precum cel prezentat astăzi.
Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare a anunţat că vor fi efectuate anchete pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a ajuns la situaţia gravă ce a condus la decesul Floricăi Coste, iar rezultatul autopsiei cadavrului va fi anunţat oficial mâine.

O altă situaţie, cel puţin la fel de gravă, este aceea în care femeile însărcinate, deşi nu se află la prima sarcină, ignoră afecţiunile vechi pe care ştiu că le au. Medicul Cristian Rusu a afirmat că un astfel de caz se află sub permanentă observaţie în secţia ATI. Domiciliată în comuna Acâş, femeia în vârstă de 24 ani, este însărcinată şi are acasă alţi doi copii. Cu toate că ştie de doi ani că are probleme renale, iar starea de sănătate acesteia s-a agravat în ultima perioadă, tânăra s-a prezentat la Spitalul Judeţean abia după o săptămână. Acum este internată la ATI şi, în ciuda intervenţiei prompte a medicilor, se află în şoc septic

2 Comentarii la "A murit la spital imediat după ce a născut"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.