Clădirile-ruşine ale Sătmarului

Multe dintre clădirile, adevărate monumente istorice din municipiul Satu Mare sunt într-o stare avansată de degradare sau riscă să se prăbuşească. Şi aici fac referire la imobile, spaţii de locuit sau sedii de instituţii, “uitate” de cei cu putere decizională. Unele dintre ele aparţin de Primărie, unele sunt ale unor companii naţionale, însă sunt şi clădiri aflate în litigiu, care nu îşi cunosc încă proprietarii. În buricul oraşului se află cele mai multe clădiri care fac de ruşine Sătmarul.

Una dintre clădirile ce aşteaptă să “primească o faţă nouă” este şi cea situată pe strada Mircea cel Bătrân, unde există, de altfel, şi o farmacie. Ajungem şi la coşmarul edililor locali, clădirea proţăpită cu bârne. Mai mult ca sigur că va trece încă un mandat, fără ca cineva să se implice serios în renovarea clădirii pe jumătate prăbuşită de pe strada Rândunelelor. Clădirea cu pricina face de ruşine oraşul, mai ales că pe acolo trec zilnic turişti sau oameni de afaceri care vin dinspre Vama Petea. Acest imobil are un statut mai aparte decât restul. Autorităţile nu vor să dea un şfanţ, invocând faptul că legea nu le permite reabilitarea pe bani publici a unei clădiri care nu le aparţine. În momentul de faţă, demolarea clădirii şi construirea uneia noi ar fi cea mai viabilă soluţie.

Nu ne îndepărtăm mult de la clădirea de pe Rândunelelor, şi dăm de alta şi mai şi. Imobilul care a adăpostit pe vremuri Cinematograful “Popular” este o altă clădire “blestemată”! Peste drum, se află clădirea în care funcţionează în prezent o parte din Liceul de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare. Imobilul se decojeşte ici-colo, dar nici burlanele care înconjoară acoperişul nu sunt într-o strare prea bună. Nici Tribunalul nu face notă aparte. Deşi se ţine încă bine pe picioare, nu i-ar strica o renovare că, totuşi, este vorba despre o clădire de interes public şi una peste alta face parte şi din avutul nostru istoric.

În Satu Mare nu doar autorităţile locale se fac vinovate de starea unor clădiri-monument, ci şi cele centrale. Este cazul clădirii de pe strada Mihai Viteazul, unde funcţionează Oficiul Judeţean de Poştă (OJP). Se poate observa cu ochiul liber cum această clădire se degradează pe zi ce trece. Cea care poate intervenii este doar Compania Naţională Poşta Română, care deţine clădirea. Potrivit unor surse din interiorul OJP am aflat că studiul de fezabilitate este realizat, iar în urmă cu câţiva ani s-a început o parte din lucrări. Acestea vizau şi recompartimentarea spaţiilor de la parter, precum şi renovarea faţadei. Lucrările însă s-au sistat, fiind aleasă pentru reabilitare o altă clădire a Poştei Române, din oraşul Cluj Napoca.

Trecând pe strada Mihai Viteazul ne atrage atenţia fostul sediu al Poliţiei Municipale unde astăzi îşi desfăşoară activitatrea filiala sătmăreană a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (ANCMRR). După ce poliţiştii şi-au “luat tălpăşiţa” din clădire, aceasta a stat o vreme părăsită. Imobilul este într-o stare de degradare care ar necesita intervenţia autorităţilor. Însă dacă atâta timp cât a stat părăsită nu s-a interesat nimeni ca să aloce nişte bani pentru ai mai “schimba faţa”, este puţin probabil ca să vadă vremuri mai bune într-un răstimp cât de scurt.

Una peste alta nu ne mai rămâne de făcut decât să sperăm într-un miracol peste noapte, iar această listă de clădiri-ruşine, să nu ajungă pe la urechile unor persoane, care îşi imaginează Satu Mare ca pe un oraş-model, şi Doamne-fereşte ca să ajungem ca turiştii să vină la noi doar pentru a “admira” ruinele din Sătmar, că la asta pe bune, suntem campioni …

B.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.