Cerberii instituţiilor

E un alt mister care aşteaptă să fie desluşit cu multă atenţie şi migală. Poate, pentru a fi în ton cu moda vremurilor pe care le trăim, ar fi nimerit să se formeze chiar un grup de anchetă pentru a face lumină în acest mister.

Nu ştiu cum se face, însă unele instituţii de stat, pe lângă “cerberii” din holurile de la intrare mai au în dotare şi un alt soi de “cerberi”. De astă dată patrupezi. Stau cât e ziulica de lungă, pândind pe orice ar vrea să intre în instituţie. Şi pentru ca mistrerul să fie şi mai greu de desluşit, “cerberii” patrupezi se postează cu preponderenţă în faţa instituţiilor sanitare din Sătmar. Mare mister!

Trebuie să vă gândiţi de două ori înainte de a coti dinspre intrarea Spitalului Judeţean spre Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA). Mai ales “caninofobii” (scuze pentru expresie, dar alta nu mi-a venit în minte), dacă nu vor să ajungă delicatese pentru câinii care dau târcoale zi de zi prin curtea ambulanţierilor. Pentru a-şi păzi cât mai bine domeniul, îi latră pe toţi cei care ajung pe acele meleaguri.

Nici Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a scăpat de patrupezii săi. Stau culcaţi, dând impresia că se odihnesc pe trotuarul din faţa instituţiei. Nu-i de mirare că mai sunt trecători, mai “caninofobi”, care văzându-i, mai bine trec strada (pe loc nepermis), decât să dea ochii cu colţii acestora. Alţii, deşi le este teamă trec, fără să se uite în ochii animalelor. În parcul din faţa Spitalului Vechi, aşişderea. După ce se plictisesc de plimbăriciul prin parc, îşi întind labele lângă poarta de acces în spital.

Ce păzesc? Nu se ştie. O fi mâncarea mai de-ale gurii prin preajma spitalelor şi a instituţiilor din ograda sănătăţii? Se prea poate. Şi totuşi, îmbârligăturile creierului se chinuie să răspundă la o întrebare, pe care se pare nimeni nu vrea să o rostească: Ce caută aceste animale în preajma instituţiilor în care igiena ar trebuii să fie literă de lege? Plini de paraziţi, de viruşi şi bacterii de tot soiul, îşi duc viaţa în apropierea bolnavilor! Atunci, cum Dumnezeu, să nu intri în spital cu o boală şi, să ieşi cu alte zece?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.