Ziua naţională a culturii sărbătorită discret la Satu Mare

A, nu ştiaţi că azi a fost ziua naţională a culturii? Nici noi, am aflat doar azi, dar ştiind că este ziua poetului naţional (Mihai Eminescu pentru cunoscători) ne-am dus frumuşel dimineaţă în faţa liceului Mihai Eminescu şi am aşteptat. Încet încet s-a strâns de o mică adunare. Poetul Ioan Bala a spus câteva cuvinte despre importanţa zilei după care s-au depus câteva jerbe de flori. De remarcat prezenţa pe cât de numeroasă pe atât de singulară a membrilor TSD Satu Mare în frunte cu senatorul de Satu Mare Valer Marian şi vicepreşedintele CJ Mircea Govor.

În continuare “manifestările” s-au mutat la Muzeul de Artă unde rolul de amfitrioni l-au avut: consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Gheorghe Toduţ, directorul CJCPCT Felician Pop şi mentorul cenaclului Afirmarea, poetul Ioan Bala.

Gheorghe Toduţ nu s-a sfiit în cuvântarea sa să arunce, pe bună dreptate spunem noi, câteva înţepături directe către toate oficialităţile neprezente la manifestare explicând că fiind vorba despre o zi naţională s-a considerat că nu este nevoie să se facă invitaţii. El a mai vorbit despre rolul extrem de important al “administratorului de cultură” care trebuie să fie liantul între producătorul de cultură şi consumatorul de cultură. A avut loc apoi şi o premiere a celor mai activi membrii ai cenaclului Afirmarea. Au primit diplome şi premii sub formă de cărţi Florina Juncu, Ioan Andreica şi Vasile Bărbuş.

Felician Pop a spus şi el câteva cuvinte despre Eminescu. De remarcat ideea susţinută şi de o parte a membrilor cenaclului Afirmarea prezenţi în sală conform căreia Eminescu pe lângă că a fost un poet desăvârşit ar fi fost un gazetar şi mai desăvârşit.

Spre final, un grup de elevi ai liceului Traian Vuia au recitat şi cântat poezii eminesciene. Surprinzătoare a fost lipsa oricărui reprezentant sau elev al liceului Mihai Eminescu de la manifestări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.