Dezastruosul drum al Sătmărelului va provoca noi revolte

Din cauza drumului care a devenit un veritabil traseu extrem plin de capcane, cu gropi imense ce nu mai pot fi ocolite, locuitorii Sătmărelului se află înfiorător de aproape de situaţia de-a nu mai putea ajunge la Satu Mare. Altfel spus, indiferenţa şi bla-bla-bla-urile autorităţilor locale reprezintă drumul sigur spre izolarea acestor oameni în afara municipiului din care, teoretic, fac parte.

Reamintim cititorilor că, la sfârşitul anului trecut, sătui să plătească doar impozitele şi taxele stabilite la nivelul Sătmarului şi să nu vadă nici urmă de interes pentru problemele lor, zeci şi zeci de oameni din cartierul Sătmărel au venit la Primăria Satu Mare pentru a-şi striga necazurile în gura mare. Mica revoltă a avut loc în holul Primăriei, la mai puţin de o săptămână de la conferinţa de presă în care primarul Iuliu Ilyes a anunţat triumfalist că au fost recepţionate lucrările de reabilitare efectuate pe un tronson de 3 km al drumului către Sătmărel. După ce Radu Anderco, şeful Centrului de Relaţii cu Publicul, a eşuat în încercările de-a calma spiritele, cel care a trebuit să se confrunte cu cetăţenii furioşi a fost viceprimarul Adrian Albu – timorat, complet paralel cu subiectul şi fără lecţiile făcute. Oamenii au fost primiţi atunci în sala de şedinţe a Consiliului Local, unde au mai fost prezenţi Dan Stâncel, din cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Matuz Bela, din partea SC Apaserv SA.

Deoarece întâlnirea respectivă s-a soldat doar cu o căruţă de promisiuni – că de o maşină de promisiuni nu putea fi vorba, că nici aia nu poate circula pe drumul spre Sătmărel -, ceea ce a urmat între 2-13 noiembrie a fost un şir de revolte care s-au consumat atât la Primărie, cât şi în Sătmărel, unde localnicii au aşteptat în zadar autorităţile.

În cele din urmă, viceprimarul Adrian Albu a ajuns în Sătmărel la un sfârşit de săptămână care s-a dovedit a fi nefast din cauza huiduielilor cu care a fost întâmpinat şi i-au fost contracarate explicaţiile. Totuşi, de data aceasta, promisiunile făcute în faţa cetăţenilor adunaţi în sala friguroasă a Căminului Cultural s-au concretizat într-o manieră pompieristică: pe drum a fost împrăştiat pietriş spart care a rezistat până când s-a dezgheţat zăpada aşternută. Ploile din ultima perioadă nu au făcut decât să-i trezească pe localnici la realitatea atât de familiară. Drumul este din nou impracticabil, iar unii dintre localnici susţin că este chiar mai rău decât înainte, deoarece le este imposibil să mai folosească autoturismele pentru a ajunge la Satu Mare. În aceeaşi situaţie se află şi autobuzul care face legătura între Satu Mare şi Sătmărel, drept pentru care, vrând nevrând, conducătorul auto epuizează zilnic un întreg repertoriu de înjurături.

Imuni la perspectiva anunţată de primarul Ilyes privind rerabilitarea drumului cu fonduri din programul guvernamental „Reabilitare şi modernizare – 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”, aprobat prin HG nr. 530/2010, parte integrantă a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, oamenii sunt decişi să vină din nou la Primărie. Dacă nu cumva drumul impracticabil îi va împiedica să ajungă.

Un Comentariu la "Dezastruosul drum al Sătmărelului va provoca noi revolte"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.