Şi recensământul agricol făcu “ţuşti !” pe final…

La sfârşitul anului trecut, judeţul Satu Mare era în mare suferinţă cu activitatea privitoare la recensământul agricol, fiind staţionat confortabil în ultima porţiune a clasamentului naţional al hărniciei recenzorilor. Azi, datele problemei s-au schimbat radical: s-a sprintat şi s-a ajuns în plutonul fruntaş. Vivat Satu Mare !

Asta a fost ideea de bază expusă în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de prefectul Radu Giurcă, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală , Ioan Cioltean, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare ,Ovidiu Grigorescu şi directorul Cancelariei Prefectului, Romeo Tămăşan.

Potrivit celor afirmate de prefectul Radu Giurcă, recensământul agricol este realizat în tot judeţul Satu Mare în proporţie de 91,71% (media naţională fiind de 89,36%), “ceea ce ne situează pe locul 11 pe ţară”. În decembrie, la acest capitol judeţul Satu Mare era pe locul 34.
Conform precizărilor directorului adjunct al DJS, Ovidiu Grigorescu, până azi la ora 12,00 au fost recenzate 90.508 exploataţii dintr-un total de 98.992 de “bucăţi” care fac obiectul recensământului. El a mai afirmat că în registrele agricole ale primăriilor erau înregistrate, iniţial, aproximativ 113.000 de exploataţii agricole, dar circa 14.000 din acestea au fost radiate din diferite motive (cum ar fi faptul că unele terenuri au fost vândute sau arendate). Prefectul Giurcă a admis, împreună cu directorul Ioan Cioltean, că “registrele agricole nu au fost actualizate şi din acest punct de vedere au fost destul de multe probleme.”

În judeţul satu Mare sunt localităţi în care recensământul agricol este aproape în totalitate gata – precum Negreşti Oaş, Apa, Bârsău, Odoreu, Cămin, Hodod, Porumbeşti, Săcăşeni, Turulung, Urziceni – dar şi câteva în care mai e de muncit destul de serios. Inclusiv municipiul Satu Mare este codaş în judeţ la recensământul agricol (doar 79% realizare până azi), dar cel mai dificil pare să fi fost realizarea recensământului exploataţiilor agricole şi al animalelor din bătăturile gospodăriilor din Căpleni – numai 62,25% .

Potrivit declaraţiei prefectului Giurcă, până în 20 ianuarie trebuie completate toate formularele din teritoriu, urmând ca în perioada 20-31 ianuarie să se facă “toate corecţiile şi completările necesare, pentru ca datele din acte să corespundă într-adevăr cu realitatea din teren”.
În judeţul Satu Mare, recensământul agricol a fost pornit cu 600 de recenzori, aceştia fiind remuneraţi cu suma netă de 840 de lei pentru munca prestată.

După încheierea acestei operaţiuni de recenzare, vor începe pregătirile pentru recensământul locuinţelor şi persoanelor (preconizat a se desfăşura, la nivel naţional, în cursul lunii septembrie 2011).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.