Planul Urbanistic General trebuie revăzut!

În data de 20 decembrie 2010 la iniţiativa filialei Satu Mare a Organizaţiei Arhitecţilor din România (OAR) reprezentanţii institutului Urban Proiect Bucureşti, firma contractoare angajată de Primăria Municipiului Satu Mare să reactualizeze PUG-ul, au prezentat concluziile studiilor elaborate până în acest moment. La întâlnire au participat membri filialei, primarul municipiului şi arhitectul şef.

Filiala OAR a decis constituirea unei comisii care să emită un punct de vedere al arhitecţilor sătmăreni referitor la varianta de PUG prezentată însoţit de propuneri de clarificare, completare şi corectare a documentaţiei. Este important de precizat faptul că, în această variantă de PUG nu sunt prezentate ideile de dezvoltare a oraşului şi nici proiectele pe termen mediu şi lung. Reprezentanţii OAR nu sunt de acord nici cu idea construiririi unor spaţii comreciale sau Supermarket-uri în centrul urbei. Acesta ar presupune o supraaglomerare a zonei din punct de vedere a circulaţiei maşinilor.

În altă ordine de idei, potrivit reprezentanţilor OAR, oraşul trebuie să cumpere imobile în interes comunitar, că administraţia poate să iniţieze, în temeiul PUG-ului, parteneriate public-privat cu proprietarii acestora. Se susţine însă propunerea de amenajare a unui Parc Central vecin centrului nou, pe malul stâng al Someşului, cu crearea unui luciu de apă, cu o sală polivalentă, cu terenuri sportive, amfiteatru în aer liber, promenade, debarcader, chiar şi cu zone de pescuit. De asemenea nu este suficient argumentată şi clar reglementată importanţa zonei Bercu Roşu. Oraşul are nevoie de unele dotări care acum îi lipsesc şi pentru care PUG-ul trebuie să avanseze propuneri: o sală polivalentă şi un amfiteatru in aer liber, săli de sport de cartier, un centru cultural care să includă o bibliotecă, o şcoală de arte, un centru de creaţie, expoziţii, mediatecă, o universitate, centre sociale şi ambulatorii pentru bătrâni, cel puţin un nou cimitir, şi altele.

Un Comentariu la "Planul Urbanistic General trebuie revăzut!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.