Control cu “ştaif” şi dichis prin spitalele din Satu Mare

Sistemul sanitar e în comă indusă. Actualmente se află în faza de îngrijiri medicale mai mult sau mai puţin specializate în care sunt cuprinse, eventual, şi ceva perfuzii cu manageri tineri (dă bine la imagine) plus o medicaţie absolut necesară cu niscaiva finanţări (când există interes real în acest sens, cum se întâmplă la Satu Mare). Ah, da – mai există şi descălecările “de la centru” descântate cu titulatura de “vizite informative şi de consiliere”. Cum s-a întâmplat azi prin spitalele din municipiul Satu Mare.

O întreagă echipă a Ministerului Sănătăţii a luat astăzi la purecat – secţie cu secţie, pat cu par, bai cu bai – Spitalele Judeţean I şi II, cele două Ambulatorii de Specialitate şi Unitatea de Primire a Urgenţelor. Echipa ministerială a fost condusă de Ritli Laszlo, directorul de cabinet al ministrului Cseke Attila, care a aterizat (la propriu, cu avionul, joi seara) împreună cu Marieta Bărduţ, specialist în strategii de servicii medicale şi consilierul Racz Eva.

Concluziile – alea care trebuie ştiute şi transmise opiniei publice, nu “celelalte” – acestei inspecţii au fost expuse într-o (aţi ghicit !) conferinţă de presă. Susţinută de treimea nominalizată în aval. Alături de aceştia, la conferinţa de presă organizată pe tema vizitei, au participat Adrian Marc – fresh-ul manager al Spitalului Judeţean Satu Mare – şi Erika Schwarczcopf, directorul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Satu Mare.

Veni, vidi… ciuciu !

Un fapt demn de admirat, omeneşte vorbind, a fost acela că Ritli Laszlo s-a ferit să facă promisiuni ferme şi concrete cu privire la sprijinul financiar (e evitat cu încăpăţânare să pronunţe vreo sumă !) pe care va putea conta în acest an Spitalul Judeţean din partea Ministerului Sănătăţii. Adică nu s-a aruncat, politiceşte, la “abureli”. În schimb, el a afirmat că, după tot ceea ce a văzut cu prilejul vizitării Spitalului Judeţean şi a Policlinicii Vechi, este evident că este absolut necesar să se intervină fără întârziere pentru efectuarea de reparaţii capitale la secţiile Oncologie şi Terapie Intensivă, o altă prioritate fiind secţia Cardiologie (care are nevoie de intervenţii atât în privinţa infrastructurii cât şi referitor la organizarea medicală). Dar tot nu a pomenit nimic de banii fără de care aceste “intervenţii necesare” nu se pot face.

Atâta tămbălău numai pentru “un material informativ” ?

Cu prilejul conferinţei de presă, managerul Adrian Marc a declarat că este necesară elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung privind serviciile medicale oferite în cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. În acest scop, pe lângă cele constatate pe parcursul vizitei amânunţite efectuate la Spitalul şi Policlinica Vechi, echipei ministeriale i-au fost prezentate problemele considerate importante în vederea asigurării unor standarde civilizate de cazare şi tratament pentru pacienţii internaţi în spitale, şi pentru cei ce apelează la medicii specialişti din policlinici. Managerul Marc a subliniat ca prioritare necesitatea înfiinţării unui Ambulatoriu de Specialitate integrat, în cadrul Policlinicii Vechi, prin desfiinţarea celui din cadrul Policlinicii Noi, mutarea secţiei Cardiologie – care este varză din toate punctele de vedere! – la Spitalul Nou, pentru a se evita trambalarea bolnavilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor la Spitalul Vechi, precum şi dotarea corespunzătoare, eficientă şi echilibrată a secţiilor spitalului cu aparatură medicală. Concluziile şi constatările echipei ministeriale vor fi centralizate într-un material informativ care va fi transmis jurnaliştilor cel mai târziu marţi, săptămâna viitoare – a mai spus managerul Marc.

Fără a se hazarda la promisiuni pompoase, directorul de cabinet al ministrului Cseke Attila a afirmat că echipa de la Ministerul Sănătăţii a venit la Satu Mare pentru a reţine şi consemna problemele constatate, urmând ca în funcţie de gravitatea situaţiilor să fie stabilite priorităţile: “Avem o problemă la Cardiologie, unde va trebui să se facă ceva atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi referitor la organizarea medicală, deoarece am aflat că există o singură linie de gardă, iar secţia se află în clădirea Spitalului Vechi, ca atare este necesară transportarea acolo a pacienţilor care vin la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Ambulatoriul de Specialitate nr.II şi Oncologia sunt alte priorităţi. Iar în acest scop, în baza documentaţiilor depuse de conducerea Spitalului Judeţean, instituţia va fi inclusă în strategiei elaborată de Ministerul Sănătăţii şi va primi fonduri pentru efectuarea reparaţiilor capitale la Oncologie şi Terapie Intensivă” – a declarat Rtli Laszlo.

Consiliul Judeţean dă ceva bani, nu poveşti

În completarea afirmaţiilor făcute de managerul Adrian Marc cu privire la sprijinul şi interesul manifestate faţă de Spitalul Judeţean de Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, Erika Schwarczcopf – directorul Direcţiei Economice a spus că sătmărenii pot să fie siguri şi în continuare de aceste aspecte, deoarece tot ce se face este pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii când sunt internaţi sau dacă se adresează medicilor din policlinici. Erika Schwarczcopf a prezentat şi un centralizator al sumelor alocate anul trecut de Ministerul Sănătăţii în vederea efectuării unor lucrări la Spitalul Judeţean. Astfel, pentru reparaţiile efectuate la Spitalul de Boli Infecţioase au fost alocaţi 2.350.000 lei, din valoarea totală a lucrării de 3.500.000 lei, iar pentru începerea lucrărilor la Unitatea de Primire a Urgenţelor – 1.500.000 lei, din 5.000.000 lei. Totodată, valoarea aparaturii medicale licitate în trimestrul IV al anului trecut a fost de 1.300.000 lei. In total, suma alocat[ anul trecut de Ministerul Sanatatii a fost de 4,6 milioane lei, a afirmat Schwarczcopf. Cu sprijinul Consiliului Judeţean au fost cumpărate centralele termice pentru Policlinica Veche şi Spitalul Vechi şi se are în vedere alocarea de fonduri pentru reabilitarea integrală a Policlinicii Vechi.

3 Comentarii la "Control cu “ştaif” şi dichis prin spitalele din Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.