Un buget axat pe strictul-strictului necesar din 2011

Datorită banilor ce vor fi alocaţi din surse suplimentare, bugetul municipiului Satu Mare pe 2011 va fi mai mare decât cel de anul trecut. Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, primarul Iuliu Ilyes a prezentat proiectul bugetului municipiului Satu Mare pentru anul 2011. Iuliu Ilyes a menţionat că, potrivit legii, în acest an bugetele locale sunt structurate pe două secţiuni. O secţiune referitoare la funcţionare, incluzând toate cheltuielile, şi o alta referitoare la dezvoltare, care cuprinde partea de investiţii. În vederea stabilirii bugetelor locale, legea mai prevede că veniturile proprii din acest an nu au voie să depăşească nivelul realizărilor rezultate la sfârşitul anului trecut, care s-au situat sub 97%. Însă, datorită sumelor ce vor fi asigurate din surse suplimentare, bugetul pe 2011 va fi mai mare.

Concret, primarul a afirmat că faţă de anul trecut, când bugetul din veniturile proprii a fost de 101.762.987 lei, în acest an bugetul se va fi de 111.340.124 lei. Diferenţa este asigurată de sumele ce vor proveni din sursele suplimentare cum ar fi taxele speciale, banii care au constituit stimulentele acordate personalului angajat la Finanţe, dar şi transferurile care vor fi alocate pentru Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” şi Teatrul de Nord de Consiliul Judeţean. Suma prevăzută pentru 2011 se cifrează la 9.577.135 lei.

Primarul a declarat că deşi este doar puţin mai mare ca anul trecut, bugetul din acest an va permite realizarea a tot ceea ce este strict necesar, funcţionarea tuturor serviciilor şi continuarea procedurilor iniţiate anul trecut. În schimb, Primăria nu se va putea angaja la finanţări foarte mari, cum ar fi cele necesare pentru construirea unui nou pod, a unei piscine olimpice sau a unei săli polivalente.

Pentru investiţiile prevăzute în acest an, Ilyes a afirmat că se mizează pe aproape 8 milioane euro. O parte din sumă va fi asigurată din credite, iar cealaltă din fondul de întreţinere şi dezvoltare pentru lucrările de apă şi canalizare, şi din fondurile structurale europene. Între investiţiile importante care vor fi realizate în acest an, primarul Ilyes a menţionat terminarea reparaţiilor capitale la străzile Prahovei şi Mihai Viteazu şi bulevardul Henri Coandă, dar şi lucrările de modernizare începute anul trecut în cartierul Micro 16. Alte investiţii sunt din categoria celor finanţate din fonduri europene, cum ar fi reabilitarea Colegiului Naţional “Ioan Slavici” şi realizarea pistei de biciclişti până în Ungaria. Totodată, în acest an va fi accesată finanţarea pentru şapte proiecte care se află în prezent în stadiul de evaluare.

Un Comentariu la "Un buget axat pe strictul-strictului necesar din 2011"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.