Discuţii tăioase la Consiliul Judeţean

Când e să-şi vâre coada drăcuşorul specializat în instigarea la discordii inter-umane, poate ieşi tărăboi chiar dacă subiectul în discuţie este unul absolut onorabil, paşnic şi frumos. Asta s-a văzut şi azi la Consiliul Judeţean. Pentru că majoritatea consilierilor județeni sătmăreni s-au întrunit astăzi în şedinţă extraordinară pentru a vota un proiect excelent: transformarea spitalului din Tăşnad în secţie a Spitalului Judeţean Satu Mare şi salvarea acestuia, în acest fel, de la desfiinţare.

35.000 de oameni, scutiţi de drumuri în plus

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad Szabolcs, a explicat amănunţit, pe înţelesul oricărei fiinţe dotate cu uzul elementar al raţiunii, că prin aprobarea transferării managementului spitalului din Tăşnad către Spitalul Judeţean Satu Mare se evită desfiinţarea acestuia, se salvează 95 de posturi (inclusiv cele ale medicilor rezidenţi şi ale asistenţilor medicali) şi se asigură în continuare serviciile medicale pentru cei aproximativ 35.000 de oameni din zonă care nu vor mai fi obligaţi să facă drumul până la spitalele din Carei şi Satu Mare. Mai mult, această preconizată reorganizare asigură premise solide pentru ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat (şi cu asigurarea investiţiilor necesare), această unitate sanitară să se poată transforma în spital de recuperare.
Conform textului proiectului de hotărâre suspus aprobării consilierilor judeţenei, operaţiunea de predare-preluare se va efectua pe bază de protocol încheiat între autorităţile publice locale implicate, în termen de cel mult 15 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului României de aprobare a transferului.

Politizare forţată a unei probleme de Sănătate

Înainte de a se vota, totuşi, în unanimitate acest proiect de salvare a spitalului din Tăşnad au avut loc câteva “contre” (cu pronunţată tentă politică) între câţiva consilieri. Consilierul judeţean Oliviu Buzgău (PSD)a aruncat sămânţa discordiei, afirmând că “va fi greu până se vor aşeza lucrurile la acest spital din Tăşnad, având în vedere că în zonă oamenii sunt obişnuiţi să meargă la doctor acolo la Tăşnad, deci sper, domnule preşedinte, să vă ţineţi de cuvânt şi Consiliul Judeţean să rezolve problema !” Vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, a ţinut şi el să precizeze că “oamenii trebuie să ştie adevărul, astfel că trebuie să sunem că actualul guvern, după ce a tăiat salarii şi pensii şi tot ce a vrut, vrea să desfiinţeze o grămadă de spitale, printre care era şi ce din Tăşnad. Astfel că am vorbit cu domnul preşedinte Csehi şi cu vicepreşedintele Ştef, am expus problema şi am găsit această soluţie de salvare a spitalului din Tăşnad !”

Consilierul judeţean al PDL Ioan Gheorghe Sălăgean a sărit ca muşcat de şarpe şi a replicat că “să lăsăm guvernul în pace ! Mare păcat că începem campania electorală de pe acum, în Consiliul Judeţean. Şi dacă se face infrastructura, şi maşinile Salvării vor putea ajunge mai repede la Carei şi există şi soluţia apariţiei de spitale private. Oricum, ceea ce decidem noi acum este doar o soluţie provizorie pentru spitalul din Tăşnad. Deci haideţi să nu facem campanie electorală pe fiecare proiect care se discută în Consiliul Judeţean !”

Preşedintele CJ, Csehi Arpad, cunoscut ca un om care se ţine de cuvânt dacă a apucat să şi-l dea, a dat mici semne de nervozitate – absolut fireşti, oricărui om displăcându-i profund să-i fie pus la îndoială cuvântul dat, aşa cum a început consilierul PSD Oliviu Buzgău -, dar a mai oferit explicaţii suplimentare despre avantajele evidente ale salvării spitalului din Tăşnad, trimiţând o replică tăioasă şi în direcţia nărăvaşului consilier judeţean pedelist Ioan Ghe. Sălăjan: ” Dacă spitalul din Tăşnad intră ca secţie a Spitalului Judeţean Satu Mare, care este clasificat într-o categorie superioară conform legii, implicit se primesc mai mulţi bani pentru fiecare act medical, astfel că e clar că ceea ce propunem noi nu este doar o soluţie de avarie !”

Proiectul s-a votat în unanimitate, până la urmă. Urmează pasul următor: obţinerea unei hotărâri de guvern care să consfinţească salvarea spitalului tăşnădean.

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Discuţii tăioase la Consiliul Judeţean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.