Una din marile realizări a Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare este achiziţionarea bibliotecii cărturarului din Terebeşti, Nae Antonescu. Însă era cât pe ce să ratăm ocazia de a menţine în judeţ cărţile pe care odinioară le-a răsfoit, citit şi răscitit marele om de cultură. Puţin ne-a lipsit, ca fondul de carte, integral, să intre în posesia Bibliotecii Judeţene din Maramureş. “Pentru a le lua înainte am vorbit, în mai multe rânduri la telefon, cu d-na Antonescu şi cu fica acesteia care trăiesc în Italia, pentru a opri acest demers. Într-un final am reuşit să salvez cărţile aflate în biblioteca maestrului”, povesteşte şeful BJ Satu Mare, Mircea Ardelean. Pentru viitor BJ Satu Mare are în vedere şi crearea unei săli în memoria “cărturarului din Terebeşti”, împreună cu mobilierul acestuia şi maşina de scris la care îşi redacta articolele şi cărţile.
Majoritatea cărţilor achiziţionate de BJ Satu Mare sunt într-un singur exemplar şi poartă semnul de proprietate al lui Nae Antonescu, ceea ce le sporeşte valoarea. Este important de amintit şi faptul că, multe dintre cărţi sunt dedicate cărturarului de nume mari a vieţii literare româneşti. Constantin Noica, Ion Hangiu sau Ana Blandiana contribuie prin iscălitura lor la valoarea ridicată a acelor tomuri.
Nae Antonescu s-a născut în 18 decembrie 1921 la Terebeşti, localitatea în care s-a şi stins din viaţă 87 de ani mai târziu. A absolvit Şcoala Normală la Oradea şi Facultatea de Litere şi Filosofie la Cluj. A fost profesor, iar mai apoi director la Şcoala Generală din Terebeşti şi, pentru o perioadă a condus şi destinele Casei Corpului Didactic Satu Mare. Trăindu-şi pasiunea de-o viaţă, presa, Nae Antonescu a debutat în “Ogorul sătmărean” dar şi în reviste precum: “Pagini sătmărene” şi “Şcoala sătmăreană”, atribuindu-şi, pentru vecie, apelativul de “părinte al revuisticii”, în spaţiul nostru Carpatic. După ’89 a fost implicat în apariţia ziarelor “Ardealul” şi “Solstiţiu”. A mai semnat şi în “Luceafărul” din Sibiu, în “Pagini literare” din Turda, “Plaiuri năsăudene” “Universul literar”, “Viaţa”, “Steaua”, “Convorbiri literare”, “Tribuna”, “Familia”, “România literară”. Pe lângă ziaristică, Nae Antonescu şi-a pus semnătura pe opt volume. dintre care amintim: “Scriitori uitaţi”, “Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu”, “Jurnal literar: monografie”, “Reviste din Transilvania”sau “Reviste literare interbelice”.
Un Comentariu la "Biblioteca lui Nae Antonescu rămâne la Satu Mare"