Terapia prin teatru, pe scena sălii “Studio”


“Dacă au făcut faţă pe scena Teatrului din Bucureşti, de ce să nu-i vadă şi publicul sătmărean?”. Şi câtă dreptate are directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Andrei Mihalache! Fraza enunţată în cadrul conferinţei de presă de astăzi, organizată de Teatrul de Nord în colaborare cu conducerea Penitenciarului Satu Mare ne îndreaptă ochii spre un experiment teatral ce a avut menirea să se nască în acest colţ al Europei.

Au mers. Au văzut. Şi se poate spune că au învins! Trupa de teatru a Penitenciarului Satu Mare, va venii sâmbătă în faţa publicului cu un spectacol couppé, prezentând două piese: “Experimentul” şi “Bufonul Regelui”. Ideea Festivalului de teatru pentru Penitenciare respectiv “terapia prin teatru” au luat naştere cu vreo doi-trei ani în urmă. Ideea a zgândărit şi imaginaţia conducerii Pentenciarului din Satu Mare. Şi cum directorul instituţiei, Ioan Iuga nu a întors urechile de la auzul acestui demers artistic, ideea a început să prindă viaţă şi printre deţinuţii sătmăreni. Cinci deţinuţi, atent selectaţi de actorul-regizor Radu Botar, de la Teatrul de Nord Satu Mare, au pornit la drum, cu câteva luni în urmă pentru a deprinde dedesubturile artei actoriceşti. Şi, nu cu puţine rezultate! Drept dovadă a talentului acestora este şi selecţia piesei jucată de cei cinci deţinuţi pe scena Teatrului “Nottara” din Bucureşti. “Din cele 46 de penitenciare care s-au înscris în acest proiect, Satu Mare s-a aflat printre cele 12 care au fost selectate pentru reprezentaţia finală”, explică directorul Ioan Iuga. De fapt, “meritul acestei reuşite este, în primul rând a Iuliei Stoica care, a venit, mi-a vorbit şi m-a convins asupra părţilor bune a unui asemenea proiect. Trebuie să înţelegem că terapia prin teatru este o modalitate de a fi mai buni, şi nu se adresează doar deţinuţilor. Prin artă devenim mai buni cu toţii”, este de părere Radu Botar.

Trupa de teatru a Penitenciarului Satu Mare este formată din cinci deţinuţi. Scopul principal este de a realiza acel by-pass între persoanele private de libertate şi societate, “trebuie sparte odată barierele dintre afară şi înăuntru. Este un experiment de a găsii curajul de a privii oamenii în ochi, indiferent de ce a făcut fiecare. E un fel de oglindă şi de o parte şi de alta”, explică Radu Botar.

Spectacolul în care sătmărenii vor putea urmării evoluţia actorilor-deţinuţi, va avea loc sâmbătă, cu începere de la ora 18.00, în sala “Studio” a Teatrului dse Nord Satu Mare. Preţul unui bilet a fost stabilit la 10 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.