Sătmăreanul anului 2010 – Mihai Temian

Există, fără nici o îndoială, o mulţime de personalităţi în judeţul Satu Mare – chiar printre oameni care nu sunt super-cunoscuţi, care nu prea apar în presă – care, prin felul lor de a fi, a trăi şi a-şi desfăşura activitatea ar merita din plin recunoaşterea şi aprecierea tuturor celor din jurul lor. Dacă nu de altceva, fie şi pentru simplul motiv că, în cele din urmă, ei contribuie la păstrarea disperată a sensului adevăratelor ierarhii ale valorilor umane într-o vreme în care distrugerea sau compromiterea acestora sunt practicate cu un păcătos entuziasm, demn de o cauză mai bună.

Astfel că era firesc ca şi noi să cautăm şi să identificăm sătmăreanul care să merite pe deplin măcar un simbolic – şi unic – premiu de excelenţă care să se numească “SĂTMĂREANUL ANULUI 2010”. Recunoaştem că a durat mult mai mult decât ne-am fi aşteptat acest demers selectiv, care are – recunoaştem şi ne asumăm firesc acest lucru – şi o mică doză de subiectivitate sufletească. Fără să fim părtinitori într-un fel sau altul, fără să încercăm promovarea mascată a unor interese politico-financiare sau de altă natură, fără să vrem să “gâdilăm” orgoliile nimnui, am trecut în revistă sute şi sute de sătmăreni. Să nu vă fie cu supărare, dar am exclus din start reprezentanţi ai adminstraţiei locale, ai politicii locale sau ai economiei locale, cu toate că există destui care, pe parcursul anului trecut, au avut meritele lor în încercarea de a urni Sătmarul spre modernizare.

În cele din urmă, alegerea noastră s-a oprit asupra unui sătmărean care, în felul său, poate avea toate caracteristicile unui veritabil simbol şi model. Veţi fi, poate, surprinşi – este vorba de un copil care acum are doar 4 ani şi jumătate…

Mic, frumos şi cu planuri mari

Mihai Temian este un băieţel absolut încântător, ca orice copil. El a demonstrat, însă, că expresia consacrată conform căreia “valoarea nu aşteaptă numărul anilor” nu este doar vorbărie goală. Şi a reuşit să-şi transforme pasiunea pentru maşini (firească pentru un băieţel, nu-i aşa ?) în valorizare a începutului său de formare a personalităţii. Mai exact, a început prin a demonstra că, la doar patru ani, poate să concureze – şi să învingă ! – cu copii mai mari. Fiind iniţiat, încă de la vârsta de 2 ani, de tatăl său – Călin Temian – în conducerea unui cart, Mihai a intrat în primele sale competiţii oficiale doi ani mai târziu – în 2010 – şi a reuşit să urce pe podium chiar dacă, practic, nu exista categorie de concurs în care să poată fi încadrat!…

În carting, prima categorie este aceea numită “bambini”, rezervată copiilor de cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani. La doar 4 ani, Mihai Temian a concurat fără inhibiţii la această categorie – la Cluj şi Oradea – şi şi-a întrecut fără probleme rivalii competiţionali mai mari.

Când stai de vorbă cu el, Mihai iese în mod clar în evidenţă prin cîteva preferinţe: spiritul onest de competiţie, dorinţa de autodepăşire (“vreau să fiu mai bun decât înainte”, a zis la un moment dat – absolut surprinzător pentru un copil), sociabilitate extraordinară (îi consideră prieteni nu doar pe colegii de carting mai mărişori cu câţiva ani, ci şi pe cel care îl îndrumă, respectabilul şi discretul om Gheorghe Takacs).

Pentru toate acestea, pentru exemplul special de atitudine pe care – fără să ştie, încă – îl oferă pentru cei din jurul său, ziarul online Sătmăreanul îl declară, fără rezerve, pe copilul MIHAI TEMIAN “Sătmăreanul anului 2010”.

Pentru că şi Sătmarul ar trebui – şi ar putea, dacă s-ar dori asta – să fie asemenea lui Mihai: mic, frumos şi cu planuri mari.

4 Comentarii la "Sătmăreanul anului 2010 – Mihai Temian"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.