Probleme … cu probleme la consiliul judeţean

Criza economică se pare că le-a dat mult de furcă primarilor din judeţ. Cel puţin asta reiese din întâlnirea ce a avut loc astăzi în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare. Încărcându-şi desaga cu problemele comunelor din care au venit, edilii-şefi de prin judeţ s-au destăinuit azi şefilor mai mari din CJ. Alimentarea cu apă a localităţilor, eterna problemă a stării drumurilor, dar şi datoriile pe care le au primăriile faţă de furnizorii de servicii sunt principalele probleme cu care se confruntă “fruntaşii” comunelor. De exemplu, Consiliul Local din Bogdand se luptă pentru finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor Corund şi Ser, însă, proiectul demarat încă în 2008 nu a fost dus la capăt din cauza datoriilor la firma executantă. Potrivit edilului-şef al localităţii, datoriile nu sunt tocmai de neglijat. Pentru lucrările de la Corund sumele se ridică la 171.000 lei, iar la Ser, datoriile au depăşit 200.000 de lei.

Edilul-şef din Acâş se zbate pentru a face rost de bani să achite factura de 100.000 de lei pentru lucrările făcute la staţia de epurare din comună. Beltiugul aşişderea. Proiectul de alimentare cu apă a satului Ghirişa se pare că este “în aer” din cauza lipsei de fonduri.

Cu toate că finalizarea proiectelor în curs de derulare este necesară pentru dezvoltarea comunităţilor locale, preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Árpád, spune că “atâta timp cât nu aveţi asigurate bugetele de funcţionare a Primăriilor, legea actuală nu ne permite să trecem la bugetul de dezvoltare”. Toate bune şi frumoase, însă, până la ora actuală conducerea CJ nu are date absolute asupra sumelor colectate prin taxe şi impozite, de la nivelul localităţilor, astfel că nu se pot aloca bani către consiliile locale. Totuşi, preşedintele CJ speră ca până pe 24 ianuarie să existe toate datele necesare pentru a putea aproba bugetul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.