Tentativă nereuşită de “fentare” a DGA Satu Mare

Şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare – comisarul şef Stelian Călugăru (foto) – a menţionat în cadrul unui interviu acordat în excluvitate pentru Sătmăreanul că obţinerea de rezultate concrete în lupta anticorupţie este grevată de carenţele legislative şi de atitudinea mult prea îngăduitoare a judecătorilor atunci când se întâmplă ca persoanele care comit fapte de corupţie nimeresc, totuşi, în faţa Justiţiei.
Însă în ultimele zile a mai apărut un exemplu de metode la care se poate recurge pentru a zădărnici munca ofiţerilor anticorupţie, exemplu care are legătură directă cu Andrea Nagy, fosta secretară a Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. Aceasta a fost prinsă în flagrant, în dimineaţa zilei de 25 octombrie 2010, de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie că a luat o mită de 350 de euro – jumătate din cei 700 de euro pretinşi – de la o femeie căreia i-a spus că numai în acest fel s-ar putea “rezolva” grabnic şi favorabil viitoarei soacre a acesteia obţinerea unei pensii de boală (chiar dacă dosarul urma oricum să fie aprobat deoarece toate actele erau n perfectă regulă). Flagrantul a fost realizat în barul hotelului “Aurora” din centrul municipiului Satu Mare, sub coordonarea procurorului de caz Gabriela Pop.

După ce s-au întâmplat toate acestea, Andrea Nagy nu a fost nici măcar reţinută, necum arestată preventiv, pe motiv că persoana ei nu prezintă pericol social şi că a fost sinceră cu organele de anchetă. A fost înlocuită din funcţia de secretar al pârdalnicei Comisii de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, dar tot prin birourile DGASPC Satu Mare s-a învârtit. Mai mult, încercând să profite de faptul că procedurile judiciare româneşti sunt mult mai lente şi mai greoaie decât cele din filmele americane, a stat ea şi a cugetat profund că nu se există să nu fie şi niscaiva posibilităţi de a ieşi, în cele din urmă, chiar cu gura nemirositoare a usturoi corupţional din toată tărăşenia. Şi, prost sfătuită şi susţinută de anumite persoane, Andrea Nagy s-a gândit să facă oculte demersuri pentru a scăpa de titulatura de “funcţionar public” – care atârna ca o piatră de moară în cazul ei – şi să devină simplă membră a personalului contractual, ceea ce ar schimba radicaldatele problemei (n-ar mai fi vorba de încadrarea juridică la o faptă de corupţie cum e luarea de mită, ci de une mai blânducă precum o mică înşelăciune, de exemplu). La câte “mânării” se mai fac prin unele instituţii publice, n-ar fi fost mare lucru să obţină acte în acest sens chiar antedatate, adică din acelea care să demonstreze, chipurile, că inclusiv când a fost prinsă cu mita-n buzunar era tot “personal contractual” şi atunci ofiţerii anticorupţie sătmăreni deveneau automat co-proprietari la cooperativa “Munca În Zadar”.

Ghinionul ei este că s-a aflat de această tentativă. Surse din cadrul DGA Satu Mare au declarat azi pentru Sătmăreanul că mâine va fi deja înaintat instanţei rechizitoriul procurorului Gabriela Pop, act prin care Andrea Nagy este trimisă în judecată pentru luare de mită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.