Justiţia sătmăreană începe anul nou cu probleme vechi

Tribunal Satu Mare

Justiţia din România – implicit cea sătmăreană – are o grămadă de caracteristici specifice şi o tonă de lipsuri, se ştie. Aceasta poate fi asemuită – simultan şi “pe bucăţi” – cu bâta de baseball trântită în capul multor nelegiuţi, cu un atelier de depanare a reputaţiilor rablagite, cu amanta unor avocaţi rapaci, cu un pedepsitor nesentimental al greşiţilor noştri sau, ca să limităm exemplele comparative grăitoare, cu un fel de cazino la care ne jucăm drepturile legale şi constituţionale (fiecare cititor îşi poate alege varianta care i se pare mai potrivită).

Acestea ar fi câteva dintre caracteristici, metaforic vorbind, care s-ar cam potrivi şi justiţiei sătmărene. Cât despre lipsuri, nici alea nu-s puţine – acum am putea să pomenim, în treacăt, doar de spaţiul insuficient şi oarecum insalubru în care se află aşa-zisul Palat al Justiţiei din Satu Mare sau de lipsa unor dotări decente şi penuria cronică de personal. Dar dacă spaţiul se mai amenajează şi optimizează prin soluţiile manageriale identificate de conducerile instituţiilor care-şi desfăşoară activitatea în clădire – Tribunalul Satu Mare, Judecătoria Satu Mare şi cele două Parchete aferente – iar cu dotarea se mai rezolvă, minimal, câte ceva prin bombardarea cu cereri a structurilor superioare din Bucureşti, lipsa personalului suficient pentru eficientizarea “procesului de producţie” constituie realmente o problemă majoră.

În condiţiile în care încărcătura de dosare pentru fiecare judecător şi procuror depăşeşte cu mult toate baremele profesionale stabilite (scriptic) în acest domeniu – iar studiile de specialitate indică o posibilă triplare a cauzelor în următorii doi ani -, situaţia magistraţilor şi a calităţii actului de justiţie în asemenea împrejurări constrângătoare se află aproape pe muchie de cuţit.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional al Magistraturii la sfârşitul lunii decembrie 2010, la judecătoriile din judeţul Satu Mare mai există 8 posturi vacante de judecători (4 la Satu Mare şi câte două la Carei şi Negreşti Oaş). În prezent, la Judecătoria Satu Mare există 15 judecători – 11 la secţia civilă şi 4 la secţia penală -, la Judecătoria Carei sunt 7 judecători şi la Judecătoria Negreşti Oaş doar 5 judecători.
Nici Parchetele de la Satu Mare şi Carei nu se simt prea bine în ceea ce priveşte încadrarea cu personal de specialitate. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare există 4 posturi de procurori care îşi aşteaptă de multişor ocuparea, un singur post similar disponibil existând şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş.

“Pretenţiile tuturor cetăţenilor faţă de calitatea actului de justiţie din instanţele existente în judeţul Satu Mare sunt, pe bună dreptate, crescute şi justificate, dar este bine de ştiut că nici pentru magistraţi nu este deloc simplu să-şi desfăşoare activitatea în condiţii foarte aproape de inacceptabil”, au declarat pentru Sătmăreanul surse din cadrul Judecătoriei Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.