Clisma cu fum de tutun

Clisma cu fum de tutun a fost o procedură medicală utilizată pe scară largă în medicina din vest, în timpul secolului 19. Tratamentul includea o insuflare a fumului de tutun în rectul pacientului. Imediat după ce tutunul a fost importat din Lumea Nouă acest produs agricol a fost recunoscut ca medicament. În acest timp, fumul de tutun a fost utilizat pe scară largă de către practicieni occidentali ca un instrument împotriva multor boli inclusiv dureri de cap, insuficienţă respiratorie, crampe stomacale, răceli şi somnolenţă. Ideea de a aplica fum de tutun, la o clismă a fost o tehnica însuşită de la indienii din America de Nord.

Se credea că această procedură ar putea trata durerile intestinale, şi au fost încercari dese de resuscitare a victimelor înecate. Multe reviste medicale ale acelor vremuri au remarcat faptul că organismul uman poate suferi o stimulare a respiraţiei prin introducerea de fum de tutun printr-un tub rectal. De fapt, de la începutul secolului 19, clismele cu fum de tutun au devenit o practică consacrată în medicina de vest. Tratamentul a fost considerat de către Societăţile Umane la fel de important ca respiraţa artificială. Adică dacă ţi s-a oprit respiraţia, prima acţiune a medicului a fost de a înfige un tub în rect pentru a începe pomparea fumul de tutun în corp. Clisme cu fum de tutun au fost utilizate pentru tratarea herniilor iar fumul a fost de multe ori completat cu alte substanţe, inclusiv cu supa de pui.

Potrivit unui raport din 1835, clismele cu fum de tutun au fost utilizate cu succes pentru tratarea holerei în timpul etapei “de colaps”. Atacuri ale teoriilor referitoare la capacitatea tutunului de a vindeca bolile au început să apară devreme în secolul 17, Regele James I fiind primul care denunţă public tratamentul. În 1811, savantul englez Benjamin Brodie a demonstrat că nicotina, principalul agent activ în fumul de tutun, este o otravă cardiacă care poate opri circulaţia sângelui la animale. Acest scnadalos raport a condus la un declin rapid în utilizarea clismei cu fum de tutun în comunitatea medicală. Pe la mijlocul secolului al 19-lea, doar un grup restrans, de profesionalişti ai medicinei practicau acest tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.